Почетна » „Вучић сутра, данас, јуче, увек“: Зашто грађани мисле да увек гласају за Александра Вучића?

„Вучић сутра, данас, јуче, увек“: Зашто грађани мисле да увек гласају за Александра Вучића?

од Други Пишу
0 коментар

За шта се кандидује Александар Вучић? За Београд сутра…за нас и за Нови Сад и за све, и Пећинци, Купиново, и све. Све за нас. Ко је на листи у Новом Саду? Не знам, да будем искрен нисам ни гледао.

Овако и слично су гласили одговори на мини-анкету, коју је радио Н1 уочи предизборног митинга СНС у Новом Саду, а коме је присуствовао председник Србије и само члан СНС Александар Вучић.

Испада да је потпуно неважно који су избори у питању – председнички, парламентарни, локални, па чак и они за месне заједнице…битно је само да је име изборне листе Александар Вучић.

Поставља се питање због чега гласачи СНС-а све гледају кроз призму имена Александра Вучића. Да ли је то због самог култа личности који је изградио, или због тога што грађани Србије не разумеју суштински изборне процесе у сопственој земљи…можда медији којима неприкосновено влада председник Србије.

За политичког аналитичара Ђорђа Вукадиновића резултати ове анкете нису никакво изненађење.

„Није никакво изненађење то што нико од окупљених напредњака испред Спенса није знао ко је први на новосадској листи СНС. А верујем да би слично било и да је анкета рађена било где другде у Србији. То је директна последица, а рекао бих и најбољи, тј. најреалнији индикатор ауторитарне политичке климе у Србији, где се људи не везују и не опредељују за било какве конкретне политичке ставове и програме, сем непосредног личног интереса, него за личност и вођу“, каже Вукадиновић за Данас.

Он наводи да је Александар Вучић на стварању овакве атмосфере радио континуирано и систематски.

„Вучић је радио од самог почетка, систематски дерогирајући институције и поделу власти, гушећи независност судства и слободу медија, сводећи скупштину на фарсу, а владу и министре на пуке послушнике и извршиоце, па је, на крају, и сопствану странку учинио факултативним и све необавезнијим и небитнијим привеском своје све неограниченије личне власти“, објашњава Вукадиновић.

Истразивац Института за филозофију и друствену теорију Дејан Бурсаћ има мало другачије виђење у односу на Ђорђа Вукадиновића. Он каже да овај феномен није везан само за Вучића и гласаче СНС-а.

„Ја сам прилично сигуран да ако питате гласаче опозиционих странака у Новом Саду или било где другде, они неће знати да вам кажу ко је носилац листе и ко је први на листи. То је све последица тога што ми имамо страшно деперсонализован изборни систем. Ми не гласамо за кандидате по имену и презимену већ гласамо за изборне листе у целини и не можемо да утичемо на то ко ће од појединачих кандидата бити изабран већ можемо само у целини да гласамо за листе које предлажу политичке странке и одређују редослед кандидата на њима, а носиоци на њима су најчешће национални политичари“, каже Дејан Бурсаћ.

Као пример за ову тезу наводи прошлогодишње децембарске покрајинске изборе где су се на 10 од 13 листа налазили носиоци који су национални лидери странака који се не кандидују за покрајински парламент нити живе ту.

„Имамо са једне стране деперсонализацију кандидата, а са друге стране лидерске партије, и онда су лидери странака једине личности које су важне, а не појединачни кандидати на разним нивоима избора“, наводи Бурсаћ.

Навијачка атмосфера на Спенсу пред излазак Вучића

Александар Вучић се јуче последњи обратио својим присталицама на Спенсу. Уместо петнаестоминутних аплауза пре његовог обраћања, који су део фолклора оваквих скупова владајуће партије, јуче је у Новом Саду на тренутак атмосфера више одговарала некој утакмици.

На делу трибина новосадског Спенса налазила се група „страначких навијача“ која је имала све карактеристике правих навијачких група. Вођа са мегафоном, крупни намргођени момци са „Нике“ качкетима обучени у тамну одећу, и по неки голобради младић за које је врло упитно да ли су уопште пунолетни. Такође, по која мајица са словом „З“ и „Косово је Србија“ су били део слике са трибина Спенса.

Вођа „навијача“ је био млади и успешни предузетник Марко Босанац Боске, власник фирме „Монтоп“ који је близак садашњем премијеру Милошу Вучевићу, а кога председник Вучић, како каже, уопште не познаје. Његова фирма је игром случаја доживела експанзију за време док је Вучевић био градоначелник Новог Сада, а био је и кум на једној страначкој слави СНС-а која се обележавала у Новом Саду.

Марко Босанац Боске је био предмет истраге Основног јавног тужилаштва у Новом Саду због инцидента приликом блокаде Моста слободе у Новом Саду, за време протеста против Рио Тинта када је дошло до сукоба демонстраната и групе мушкараца који су физички насрнули на њих.

На снимку се види како мушкарац са медицинском маском, који неодољиво подсећа на Боскета, удара песницом у главу једног грађанина. Кривичну пријаву против Босанца су поднели поједини чланови опозиције, али је тужилаштво одбацило ову кривичну пријаву, јер се идентитет нападача није могао утврдити због медицинске маске, иако су бројни сведоци изјавили да је то био управо Боске.
Овог „контроверзног бизнисмена“ су поједини опозициони политичари доводили и у везу са још контроверзнијим бизнисменом Звонком Веселиновићем и тиме да у ствари Веселиновић стоји иза фирме „Монтоп“.

foto (BETAPHOTO/DRAGAN GOJIĆ)

Угљеша Бокић   Данас

Можда ти се свиди

Оставите коментар