Почетна » Вулин: Казахстан наша улазница за централноазијско тржиште

Вулин: Казахстан наша улазница за централноазијско тржиште

од admin
0 коментар

Казахстан је заинтересован за сарадњу са српском одбрамбеном индустријом, изјавио је у Казахстану министар одбране Александар Вулин додајући да ће то бити значајан подстицај за њен развој.

„Посета председника Александра Вучића Казахстану је омогућила да ова посета буде врло ефикасна и да већ сада можемо да разговарамо о конкретним пројектима. Са министром (одбрамбене и аерокосмичке индустрије Казахстана Беибутом) Атамкуловим смо већ договорили да се размене експертске делегације и да почнемо да сарађујемо на конкретним пројектима модернизације одређених противваздушних система, али исто тако и трансфера технологија“, рекао је Вулин.

Казахстанске колега су, како каже, веома заинтересоване за сарадњу са „Југоимпортом“, фабриком „Милан Благојевић“, са „Крушиком“, а чак и са „Јумком“.

„Читава палета наших производа овде има простора, а свакако и наша памет, не само производња већ трансфер технологија. Дакле, оно што наши струцнцјаци и инжењери могу да покажу и пренесу“, казао је Вулин.

Истиче да ће то бити значајан подстицај за нашу одбрамбену индустрију и да сада само од нас зависи да ли ћемо бити у стању да искористимо политички импус који смо добили.

Вулин каже да су нам врата у Казахстану отворена и да сада струка то треба да искористи.

Он је навео да је Влада Србије уложила око 50 милиона евра у одбрамбену индустрију Србије.
„То је, иначе, по први пут откакако постоји одбрамбена индустрја Србије, пошто никада до сада држава није толико улагала, у ствари скоро да ништа није улагала. Простор свакако постоји, наша предузећа су ликвидна и имају могућност да раде, а сада и овде имају тржиште“, рекао је министар одбране Србије.

Нагласио је да је Казахстан наша улазница за централноазијско тржиште, које броји 60 милиона становника.

„То је тржиште за војну индустрију веома занимљиво, јер су то богате земље које хоће да развијају своје армије и хоће да развијају и своју одбрамбену индустрију. Ово је наша прилика коју, заиста, можемо да искористимо“, додао је Вулин.

Делегација Министарства одбране борави у Казахстану до 5. септембра, а министар Вулин ће током посете обићи и компаније казахстанске наменске индустрије и Национални космички центар.

RTS.RS! Izvor vesti

Можда ти се свиди

Оставите коментар