Почетна » ЗЛФ: Светски дан аутизма: Неопходно унапређење образовања, социјалне и здравствене заштите

ЗЛФ: Светски дан аутизма: Неопходно унапређење образовања, социјалне и здравствене заштите

од Жиг Инфо
0 коментар

Поводом Светског дана аутизма, Зелено-леви фронт даје своју подршку особама са аутизмом и њиховим породицама. Свесни смо недостатака образовног система, као и система социјалне и здравствене заштите, због чега смо ту за све активности које имају за циљ унапређење приступа образовању, социјалној и здравственој заштити.

У образовном систему Републике Србије инклузија је делимично регулисана Законом о основама система образовања и васпитања. Овај закон садржи само основне одредбе о директом образовном раду са децом које на општи начин дефинишу тимове за пружање подршке деци у предшколским и школским установама. Пружање подршке детету и ученику би требало да буде у складу са његовим личним потребама што значи да би основни принцип у организацији услуга морала да буде индивидуализација. Међутим, у пракси су бројни примери да Република Србија није спремна да у потпуности омогући приступ образовању деци са аутизмом.

„Ако би се у обзир узела само слова на папиру, могли би да стекнемо погрешан утисак да су образовни систем, систем здравствене и социјалне заштите прилагођени деци са аутизмом. Ипак, јасно је да највећи проблеми постоје у погледу едукације наставника за рад са децом са аутизмом, као и у недостатку капацитета образовних установа у броју дефектолога, педагога, педагошких асистената, односно личних пратилаца ученика и других стручних сарадника”, рекла је народна посланица Марина Мијатовић.

Примена прописа који регулишу образовање директно је везана и за социјалну политику јер су многе услуге повезане и представљају целину у задовољавању основних животних потреба. Наиме, Република Србија има обавезу да сваком детету са аутизмом обезбеди услове и стандарде за пружање свих услуга социјалне заштите што подразумева и ангажовање личног пратиоца. Иако је сврха ангажовања личног пратиоца пружање детету одговарајуће индивидуалне практичне подршке ради укључивања у редовно школовање, и активности у заједници, ради успостављања што већег нивоа самосталности, локалне самоуправе нису омогућиле деци ову услугу чиме им је ускраћен основни квалитет живота. Због мањкавости у организацији рада локалних самоуправа, родитељи често морају сами да се ангажују и обуче асистенте за своју децу са аутизмом.

Непостојање националног регистра особа са аутизмом отежава планирање, организовање и пружање адекватних услуга, укључујући све аспекте живота, како на националном, тако и на локалном нивоу.

Зелено-леви фронт ће кроз своје програме за боље образовање, унапређење социјалне и здравствене заштите утицати да се достигне потребни ниво индивидуализације програма за децу са аутизмом. Један од првих корака ЗЛФ-а биће формирање регистра на националном нивоу, као и да стратешки приступ подразумева задовољење свих животних потреба. Локалне самоуправе, школе, центри за социјални рад, здравствене установе морају бити укључене у обезбеђивању потребног квалитета живота деце са аутизмом.

Можда ти се свиди

Оставите коментар