Почетна » ИЗ ПКБ ОТИШЛО 300 РАДНИКА Радници тврде: „Једно обећано, друго се ради“

ИЗ ПКБ ОТИШЛО 300 РАДНИКА Радници тврде: „Једно обећано, друго се ради“

од admin
0 коментар
Иако је приликом споразумног раскида уговора са ПКБ радницима у писаној форми гарантовано да ће наставити са радом после приватизације код новог послодавца, Ал Дахре из Уједињених Арапских Емирата, уговор о раду није обновљен за њих 300, а постоји могућност да иста судбину задеси још толико запослених.
 
 
ФОТО: А.СТАНКОВИЋ / РАС СРБИЈА
 
Редакцији листа „Данас“ наиме, јавило се неколико радника ПКБ који тврде да су остали без посла и да их је држава као бивши послодавац довела у забуну.
 
 
ФОТО: Р.РИСТИЋ / РАС СРБИЈА               Радници истичу да је нови послодавац угасио производњу воћа и поврћа
 
 
„Када је већ било познато да је имовина ПКБ продата Ал Дахри, са свим запосленима су раскинути уговори о раду на неодређено време и исплаћене отпремнине како је законски регулисано. Међутим, у споразумном раскиду уговора је наведено да ће сви наставити рад након приватизације код новог купца. Тако је свих 1.700 запослених потписало уговоре на одређено време. За стално је примљено свега неколико директора. Део нас је потписао уговоре на пет месеци. Они су недавно истекли а нови нам нису понуђени, тако да смо остали без посла“, кажу радници који су желели да остану анонимни.
 
Они тврде да их је држава довела у забуну јер им је обећала да ће задржати радна места, али да до тога није дошло.
 
„Реч је о класичној обмани. Држава као послодавац није била искрена са нама. Да нам је речено да Влада Србије не може гарантовати да ћемо бити запослени на дуже стазе код новог власника, већина нас би само узела отпремнине, тражила нови посао а не уместо тога потписала уговор на свега пет месеци. Свесно смо преварени, искоришћени да за новог послодавца обавимо текуће неопходне послове на добрима ПКБ а чим смо са тим завршили, постали смо прекобројни. Иста судбина сада чека још око 300 радника којима истичу тромесечни уговори. Додатни проблем је да због начина на који смо обманути немамо право ни на накнаде у Републичком заводу за запошљавање“, наводе бивши радници ПКБ.
 
Истичу да је за мање од шест месеци колико управља предузећем, нови послодавац угасио производњу воћа и поврћа, фабрику сточне хране и фарму кока носиља, што је, како сматрају, поуздан знак да након истека од три године, колико износи законски рок да се Ал Дахра бави основном делатношћу, пољопривредне производње више неће бити.
 
ФОТО: ГОРАН СРДАНОВ / РАС СРБИЈА                                                  ПКБ
 
 
Сумњају да ће на простору које данас заузима ПКБ бити изграђен шопинг-мол или пословно-стамбени комплекс. Радници најављују да размишљају и о тужбама пред надлежним судовима јер сматрају да их је држава намерно обманула и оштетила.
 
„Очајни смо јер међу нама има доста самохраних родитеља и спремни смо водимо борбу за наша радна места“, наводе радници којима нису продужени уговори.
 
Професор Економског факултета у Београду Љубодраг Савић каже да је приватизација ПКБ изведена на веома неспретан начин, што је изазвало проблеме са којима се сада суочавају запослени.
 
„Држава је направила више грешака у корацима приликом тог процеса. Између осталог, ПКБ-у је враћен у статус друштвеног предузећа како би законски могла да се изведе продаја његове имовине Ал Дахри. У том случају радници имају право на део имовине предузећа то јест акције, што није спроведено. Онда је дошло до нелогичне ситуације да се истовремено људи отпуштају из предузећа али и да потписују нове уговоре о раду. Неки од тих уговора нису продужени а ти радници сада немају право на накнаде Републичког завода за запошљавање, јер су већ добили отпремнине. Дакле, постоји низ нелогичности и дилема да ли су се радње предузете у приватизацији одвијале на исправан начин, што ће дати прилику радницима да уложе тужбе и пред судом докажу да су оштећени. Свакако је приватизацију требало извести тако да се садашњи проблеми избегну – наводи наш саговорник.
 
Податак да Ал Дахра гаси одређене производне секторе у предузећу Савић види као жељу компаније из Уједињених Арапских Емирата да се у будућности бави само земљорадњом док ће остале делатности ПКБ занемарити.
 
Подсећања ради, у септембру прошле године компанија Ал Дахра са седиштем у Иригу (ћерка фирма Ал Дахре из Емирата) купила је највећи део имовине ПКБ, укључујући и 17.000 хектара ораница, за нешто више од 105 милиона евра.
 
ИЗВОР:blic.rs/Данас

Можда ти се свиди

Оставите коментар