Почетна » Удаљен с посла због изјаве Данасу

Удаљен с посла због изјаве Данасу

од admin
0 коментар

Министарство рада је Миленка Симића два пута ове године враћало на посао у фабрику камених агрегата Равнаја у Малом Зворнику, у којој је први пут отпуштен незаконито још септембра прошле године, али упркос томе он и даље не ради.

У тренутку када је отпуштен, Симић је био председник синдиката у фабрици, а након његове жалбе Министарство рада га је у фебруару вратило на посао, да би му пословодство истог тог дана дало нови отказ. Уследила је још једна жалба и нова одлука Министарства рада да се Симић 9. августа врати на посао.

Прошлог четвртка Миленко Симић се и јавио на посао, међутим, неколико тренутака касније из правне службе, како каже, стигао му је документ да је удаљен с посла на 30 дана, а као разлог због чега је то урађено наведена је изјава коју је дао Данасу 1. маја ове године.

Симић је тада за наш лист, између осталог, причао о лошим условима за рад у Равнаји, о недостатку ХТЗ опреме, али и недостатку пијаће воде у кругу фабрике, кашњењу плата. У том тексту Симић је тврдио да се борио за социјалну правду, за превоз, топли оброк.

Породица Симић, Миленко и Данка, последњих годину дана прошли су кроз тортуру у фабрици Равнаја. Симић је добио отказ зато што се борио за права радника, док је Данка након што је он постао председник синдиката, са места лаборанта на ком је била још од средине осамдесетих, пребачена да ради на место чистачице. После отказа Миленку, пословодство је наставило да дискриминише његову супругу те је зимус као помоћни радник у једном тренутку Данка завршила у каменолому, избацујући камење ручно док машине стоје.

О целој ситуацији Данас је извештавао јавност, у марту ове године Повереница за родну равноправност утврдила је да је у случају Данке Симић у Равнаји заиста било дискриминације и наложила директору фабрике да то исправи. Причу су пренели и међународни синдикати, тако да је вест о односу пословодства Равнаје према запосленима попримила облике међународног скандала. Међутим, ништа од тога није утицало на промену „климе“ у фабрици којом управља директор Александар Савановић, а која је у власништву Бранка Миљковића, иначе и власника фирме МБА Миљковић. Повереницу су из Равнаје обавестили да ће „поступити по препоруци“ и „оклонити дискриминацију“, али у том писаном одговору нису прецизирали и које ће то конкретно мере предузети. Почетком јуна, два месеца након што је повереница утврдила да је дискриминисана, Данка Симић је добила отказ и то као технолошки вишак.

Љ. Буквић   Данас

Можда ти се свиди

Оставите коментар