Почетна » У Нишу „испарила“ неоцарињена санитарија вредна око 190.000 долара

У Нишу „испарила“ неоцарињена санитарија вредна око 190.000 долара

од admin
0 коментар

Настављајући контролу јавних царинских складишта у Нишу цариници су јуче открили још једно, у којем недостаје неоцарињена роба вредна готово 190.000 долара, чиме је држава оштећена за преко девет милиона динара неплаћених дажбина, саопштила је Управа царина.

Из Управе царине подсећају, да иако се простор где се роба смешта назива “јавно царинско складиште“, њиме не управља царинска служба, нити у њима цариници обезбеђују робу, већ су задужени за њихове редовне и ванредне контроле све док се царински поступак над робом не оконча.

„За последњих десет дана ово је четврто складиште у Нишу у коме су откривене злоупотребе. Ванредна царинска контрола установила је да су држаоци сва четири спорна складишта супружници из тог града, као и да је роба која недостаје била намењена истом увознику из Ниша. Поред тридесет тона керамике и санитарија који су изузети испод царинског надзора, у три до сада прегледана складишта, утврђено је да у четвртом, отвореном почетком ове године, недостаје скоро девет пута више исте робе. Преко 16.000 разних санитарија: када, умиваоника, wц шоља, чучаваца, бидеа, писоара и пратеће опреме изнето је из овог складишта и пуштено у слободан промет пре него што су измирене обавезе према држави“, наводе у саопштењу.

Додају да је у складишту је пронађено и више од 3.000 непријављених умиваоника, чучаваца и wц шоља.

„На срећу, држаоци складишта су у обавези да приликом њиховог отварања положе банкарску гаранцију из које је могуће наплатити штету. Након што измире све обавезе према држави и плате увозне дажбине (царину, ПДВ и акцизе) на робу која недостаје на стању, држаоци ће одговарати и због злоупотребе робе пре окончања царинског поступка. Поред Управе царина случајевима злоупотреба у царинским складиштима бавиће се и тужилаштво и МУП“, додаје се у саопштењу.

Данас Онлине

Можда ти се свиди

Оставите коментар