Почетна Локалне вестиБеоград Девет година од смрти Слободана Милошевића

Девет година од смрти Слободана Милошевића

од admin
0 коментар

Данас се навршава девет година од смрти бившег председника СР Југославије, Слободана Милошевића

БЕОГРАД – Бивши председник Србије и Југославије Слободан Милошевић умро је пре девет година, 11. марта 2006. године, у притвору Хашког трибунала током суђења за ратне злочине на Косову и Метохији, у Хрватској и Босни и Херцеговини (БиХ).

Министар рада и лидер Покрета социјалиста Александар Вулин положиће цвеће на гроб Милошевића у дворишту породичне куће у Пожаревцу, а најављено је да ће то данас учинити и председник Српске радикалне странке Војислав Шешељ.

Милошевић је умро од инфаркта у притворској јединици у Схевенингену.

Политички успон Милошевића почео је његовим говором 28. јуна 1989. године на Газиместану на прослави 600 година Косовске битке, као и 8. седницом ЦК СК Србије, на којој се обрачунао са Иваном Стамболићем.

У току НАТО бомбардовања 1999. године оптужен је пред Хашким трибуналом за злочине у Хрватској, БиХ и на Косову.

Био је неприкосновени лидер Социјалистичке партије Србије (СПС), два пута председник Србије, као и председник СР Југославије.

Десетогодишња аутократска владавина Слободана Милошевића завршена је 2000. победом кандидата Демократске опозиције Србије (ДОС) Војислава Коштунице на изборима за председника СРЈ.

После победе ДОС на изборима 24. септембра 2000. године, СПС и њен лидер су, не желећи да признају изборни пораз, изазвали постизборну кризу. Криза је окончана 5. октобра, после масовних демонстрација широм Србије, које су кулминирале у Београду испред тадашње Скупштине СР Југославије.

Милошевић је ухапшен 1. априла 2001. године због злоупотребе службеног положаја, непуних шест месеци пошто је окончана његова владавина. Влада Зорана Ђинђића изручила га је Хагу 28. јуна 2001. године, где му је суђено за ратне злочине у бившој Југославији.

Милошевићева супруга Мирјана Марковић напустила је земљу 23. фебруара 2003. године, док је њихов син Марко отишао одмах пошто је Милошевић 5. октобра 2000. године био принуђен да призна пораз на изборима за председника СР Југославије.

Обоје данас живе у Русији, а ћерка Марија у Црној Гори.

Новости

Можда ти се свиди

Оставите коментар