Почетна » Крушевац: Покојник на суду!

Крушевац: Покојник на суду!

од admin
0 коментар

Породица Аладровић затечена јавашлуком правосудне институције у Крушевцу: Милорад Аладровић умро 2011. године, а сада стигао позив за утврђивање његове способности

МИЛОРАД Аладровић преминуо је 25. јуна 2011. године од Алцхајмерове болести, због које је за његовог живота и покренут ванпарнички поступак одређивања пословне способности. За Основни суд у Крушевцу, међутим, овај човек је „сасвим жив“, будући да су чланови његове породице јуче били пред судом како би се поново проценило његово стање.

– Како је татина болест била неизлечива, покренули смо поступак за лишавање пословне способности, 15. новембра 2010. – каже Ивона Аладровић, ћерка покојног Милорада. – Било је потребно да се одреди старатељ, који ће у његово име да ради пре свега правне ствари. Решење је донето 16. јуна 2011, кад је суд на основу налаза вештака утврдио да је тата трајно неспособан. То решење проследили су нам 13. јула, две недеље после његове смрти.

Мислили су Аладровићи да је ту цела прича и закључена, све док прошле недеље удовица Драгица и ћерка Ивона, као старатељи, нису поново позване на суд ради процене очеве пословне способности.

– Стварно смо се потресли кад смо добили позив, ово је трошење пара пореских обвезника и јавашлук – сматра Ивона, којој је нејасно како суд четири године након смрти њеног оца сматра да је он жив. – Рекли су ми да морају да ревидирају сваки поступак, по најновијем закону који нас обавезује да бисмо ушли у ЕУ, без обзира на то што постоји налаз вештака у којем све пише, као и да их одговорне службе нису обавестиле да је мој отац преминуо. Мој једини коментар је да ћемо сигурно у Европу.

Ивона се пита и да је отац којим чудом још жив, како би његово здравствено стање евентуално могло да се побољша за ово време, кад се ради о врло тешкој болести која „гаси“ човека. Суд је као доказ имао и налаз психолога, решење о накнади за туђу негу, медицинску документацију и стручно мишљење два неуропсихијатра, међу којима је и др Момчило Грубач, у међувремену преминуо. У последњим данима живота, Милорад Аладровић био је у поодмаклој фази Алцхајмерове болести, а према налазу вештака коефицијент интелигенције био је на нивоу од 30 до 40.

ЗАКОН
У Основном суду наводе да се претходних година водило више поступака лишења пословне способности, a који су окончани у законом предвиђеним роковима одговарајућим одлукама, које су и правоснажне.

– Међутим, касније донетим Изменама и допунама Закона о ванпарничном поступку, прописано је да за лица која су по ранијим прописима лишена пословне способности суд по службеној дужности спроводи поступак у коме ће испитати да ли и даље постоје разлози за лишење пословне способности – наводи се у одговору “Новостима”. – Због тога су поново покренути поступци који се односе на испитивање пословне способности истих лица.

Суд, у складу са законским одредбама, у претежном броју процесних ситуација не полази одмах од претпоставке да је странка у поступку преминула, већ се до података о томе долази током поступка. Што се тиче конкретног предмета, наводи се даље, нисмо у могућности да дамо ближа обавештења с обзиром да би се односилa и на податке о личности који уживају законску заштиту.

С. БАБОВИЋ   Новости

Можда ти се свиди

Оставите коментар