Почетна » ГРОМ НА СВЕТОГ ИЛИЈУ УБИО ЈЕ ЊЕГОВО ЦЕЛО СТАДО! Богић: Чуо сам стравичну експлозију, никад у животу нисам чуо нешто слично! ЈЕЗИВ ПРИЗОР

ГРОМ НА СВЕТОГ ИЛИЈУ УБИО ЈЕ ЊЕГОВО ЦЕЛО СТАДО! Богић: Чуо сам стравичну експлозију, никад у животу нисам чуо нешто слично! ЈЕЗИВ ПРИЗОР

од admin
0 коментар

Домаћин Богић Адамовић затекао је стравичан призор после невремена на Светог Илију! У тренутку је остао без целог стада које је убио гром!

„Почела је мало киша да пада и оне су биле на пашњаку. Обично су на том месту где су и изгинуле, ту се скупљају кад је киша или када траже хлад. Ја сам отишао у кућу, оне су остале ту. Одјендом се чула таква ескплозија какву никад нисам чуо у животу!“, присећа се домаћин Адамовић.

Одмах је истчао напоље да види шта је пукло, а није ни слутио шта га чека.

„Нисам ни видео, прошао сам поред њих и помислио да леже. Кад сам се вратио видим да ниједна не мрда. Дозивао сам их и ништа, само две су остале живе“, додаје Адамовић.

Веровања на Светог Илију

Иначе, све ово се десило на Светог Илију Громовника. Српски народ многе природне појаве приписује светом Илији којем је преласком у хришћанство приписао и особине свог старог бога Перуна, који је управљао муњама и громовима.

Према народном веровању и традицији, свети Илија се вози у ватреним колима која вуку четири коња, из чијих ноздрва избија пламен, а грмљавина је тутњава његових кола којима се вози по небу и облацима.

Свети Илија Громовник, како га још зову у народу, пада у најсушније и најтоплије доба године, а обичај је да се на његов празник не ради у пољу, да се не би навукао гнев светитеља.

Курир.рс/Прва

Можда ти се свиди

Оставите коментар