Почетна ОсталоСвет Израелски лист: Косово у понедељак отвара амбасаду у Јерусалиму

Израелски лист: Косово у понедељак отвара амбасаду у Јерусалиму

од admin
0 коментар

 Како је наведено, амбасада Косова ће бити трећа у Јерусалиму пошто су у том граду већ отворене амбасаде САД и Гватемале.

Церемонији отварања у централном далу Јерусалиму ће присутвовати израелске и косовске дипломате високог ранга.

Бивши председник САД Доналд Трамп је крајем 2017. прогласио читав Јерусалим као само израелски и у мају 2018. године је тамо отворена америчка амбасада, а само два дана касније и амбасада Гватемале.

Израел је освојио источни Јерусалим у Шестодневном рату 1967. године и потом га анектирао што међународна заједница није признала.

И Београд и Приштина су се Вашингтонским споразумом из септембра 2020. обавезале да отворе амбасаде у Јерусалиму, што није у складу са политиком ЕУ.

Скоро све земље које су успоставиле односе с Израелом имају амбасаде у Тел Авиву.

Палестинци намеравају да источни Јерусалим буде главни град њихове будуће државе која би обухватила Западне обалу и појас Газе. Све те територије освојио је Израел.

Западна обала је окупирана, а појас Газе из кога се израелска војска повукла и јеврејски насељеници евакусиани 2005. године је под израелском блокадом.

Израел и Косово су успоставили дипломатске односе 1. фебруара ове године.

Министар спољних послова Израела Габи Ашкенази је успостављање односа означио као важан историјски корак који одражава многе промене у региону у протеклим месецима.

Он је рекао да се Косово званично „придружило кругу земља које теже миру и стабилности и признају Израел и Јерусалим као израелски главни град“.

Лист „Израел хајом“ пише да су у чевртак министар Ашкенази и премијер Чешке Адреј Бабиш присуствовали отварању канцеларије амбасаде те земље у Јерусалиму.

Истог дана се премијер Израела Бењамин Нетањаху састао са Бабишем и премијером Мађарске Виктором Орбаном у Јерусалиму и похвалио обе земље што су отвориле канцеларије у том граду, рекавши да Израел поштује њихову помоћ на међународној сцени, „као што раде истински пријатељи“.

Оба европска лидера су допутовала у Израел да сазнају више о успешној кампањи вакцинације против ковида-19 у тој земљи.

Бета, Н1 Београд

Можда ти се свиди

Оставите коментар