Почетна » Јеремић: Вучић и Ђилас се узајамно помажу

Јеремић: Вучић и Ђилас се узајамно помажу

од Други Пишу
0 коментар

Председник Народне странке Вук Јеремић изјавио је данас да је председник ССП Драган Ђилас помогао председнику СНС-а Александру Вучићу тако што је после избора одржаних 3. априла „разбио јединство опозиције“ и тиме отклонио сваку опасност од евентуалног преласка цензуса листе Бориса Тадића „Ајмо људи“ на поновљеним изборима у Београду.

„Вучић је Ђиласу помогао тако што му је позивом на ’канабе’ омогућио да се, упркос изборном фијаску, од стране једног дела медија и јавности и даље третира као лидер опозиције“, рекао је Јеремић у интервјуу за лист „Нова“.

Јеремић је додао да су Вучић и Ђилас један другом „недвосмислено пружили подршку у превазилажењу изборног мамурлука, обојица незадовољни постигнутим резултатима“.

„Какав легитимитет имају Вучић и Ђилас да се ван институција договарају о будућности Београда – понављању избора, на пример – осим на основу чињенице да њихове две странке заједно имају већину одборничких мандата у скупштини града? Када обједините снаге да бисте нешто постигли, или донели неку одлуку, то се у политици зове коалиција. Да ли ће она остати техничка или ће бити подигнута на виши ниво, показаће време“, рекао је Јеремић.

Упитан о Ђиласовој изјави да би било поштеније да је Народна странка рекла све што ју је тиштило када је прављена коалиција и да на изборе није изашла у тој коалицији, Јеремић је одговорио да се тада није могло претпоставити да ће Ђилас наступити „толико аутократски“.

„Председнички кандидат је брутално наметнут у јануару, а вођење кампање, поготово у финишу, у потпуности преузео ССП. Ђилас је, на пример, самостално одлучио да сними своје рекламе за телевизију, као и да он буде тај који представља коалицију на РТС-у, супротно договору да Мариника Тепић и Мирослав Алексић буду водећа лица кампање“, рекао је Јеремић.

„То његово гурање у први план је републичку листу на крају коштало најмање неколико процената, убеђен сам у то“, истакао је Јеремић, и додао да је Народна странка прешла преко свега зарад очувања јединства и да „није имала намеру да о томе говори чак ни после избора“.

Јеремић је навео да је, међутим, самостални одлазак Ђиласа код Вучића, упркос отвореном противљењу огромне већине партнера из опозиције, и то пре него што су гласови у Београду пребројани, била кап која је прелила чашу.

„Таква приватизација процеса одлучивања, презирање демократије и заобилажење институција, нису битно различити од политике коју персонификује Александар Вучић“, рекао је Јеремић.

На питање да ли би Народна странка у самосталном наступу на изборима могла да освоји 12 мандата, колико ће имати у републичком парламенту после избора одржаних 3. априла, Јеремић је одговорио: „Наравно“, и додао да је Народна странка „дала много више него што је добила“ у коалицији Уједињени за победу Србије.

„Имамо најразвијенију теренску инфраструктуру и највише препознатљивих лица од свих опозиционих странка. Уз то, показали смо зрелост и спремност да ради остварења заједничких виших циљева поднесемо жртву. И што је најважније, за разлику од већине других у српској политици, показали смо да држимо реч“, рекао је Јеремић.

Јеремић је на констатацију да истраживачи јавног мнења Народној странци „не дају велике шансе да пређе цензус у самосталном наступу на изборима у Београду“ узвратио питањем „да ли се мисли на лажирана истраживања које је више од годину дана систематски пласирао Ђилас, са циљем да ССП у јавности наметне као доминантну опозициону странку”.

„Та истраживања су предвиђала ће наша коалиција на републици ићи на преко 25 одсто, а да је други круг председничких избора надохват руке. Народна странка се измерила на локалним изборима у Неготину, где смо потпуно сами узели 13 одсто. На местима где смо овај пут наступили са локалним партнерима, одвојено од ССП, такође смо завршили са више гласова од њих – у Бору 17,5 одсто а у Бајиној Башти 19 одсто. Више верујем оствареним резултатима него истраживањима“, закључио је Јеремић.

Можда ти се свиди

Оставите коментар