Почетна » Након открића КРИК-а, Агенција проверава имовину судије Савића

Након открића КРИК-а, Агенција проверава имовину судије Савића

од admin
0 коментар

 

У одговору на питања новинара КРИК-а, Агенција је навела да до сада није проверавала извештаје о имовини и приходима судије Савића. Ипак, како кажу, 12. новембра покренула је ванредну проверу коју покреће по службеној дужности када постоје подаци који указују на разлику у пријављеном и реалном стању имовине и прихода.

Ова провера уследила је након открића КРИК-а да је судија финансирао градњу апартмана у строгом центру Копаоника са грађевинским бизнисменом Зораном Коцићем. Њих двојица су изградили вилу „Пахуља“ са укупно 13 апартмана које су равноправно поделили.

Вила, према процени агенције за некретнине коју је ангажовао КРИК, вреди више од милион евра. Судија Савић је један апартман задржао и води се на његово име, а остале је продао за укупно више од пола милиона евра. Није познато које је порекло новца који је судија уложио у изградњу „Пахуље“.

Осим апартмана на Копаонику, како је КРИК раније открио, Савић са супругом Снежаном Савић-Сабљић, која је такође судија, поседује још вредних некретнина.

Купили су два стана у истој згради у центру Београда пре него што је судија почео градњу апартмана на познатој планини. Судија има још један стан у центру Београда, а његова супруга викендицу код Авале.

Како је показало истраживање КРИК-а, некретнине које поседује овај брачни пар знатно премашују њихова примања – да би их стекли од судијске плате морали су да штеде дуже од 25 година.

Где је судио Савић

Савић, сада судија Апелационог суда у Београду, током дугогодишње каријере одлучивао је у неким од најзначајнијих судских поступака у земљи.

Једна од најспорнијих његових одлука јесте када је веће чији је био председник незаконито ослободило контроверзног бизнисмена Станка Суботића оптужби за шверц цигарета деведесетих, утврдио је Врховни касациони суд.

Судија Савић је такође судио у поступку за убиство премијера Зорана Ђинђића – био је члан већа које је потврдило осуђујућу пресуду припадницима земунског клана и међу судијама које су укинуле ослобађајућу пресуду Жељку Максимовићу Маки и сарадницима за убиство полицијског генерала Бошка Бухе 2002. године.

Савић је председавао већу које је оборило осуђујућу пресуду бившем министру животне средине Оливеру Дулићу, као и у оном које је укинуло пресуду бившем директору Железница Србије Миланку Шаранчићу којом је био осуђен на пет година затвора.

Судија Савић раније није желео да говори за КРИК.

Више о имовини судије Савића и апартманима на Копаонику прочитајте овде

Драгана Пећо   Крик

Можда ти се свиди

Оставите коментар