Почетна » „ОДАВДЕ НЕМА НАЗАД“ Митровица на ногама, протесту Срба прикључили се и РУДАРИ ИЗ ТРЕПЧЕ

„ОДАВДЕ НЕМА НАЗАД“ Митровица на ногама, протесту Срба прикључили се и РУДАРИ ИЗ ТРЕПЧЕ

од admin
0 коментар

Након оставки градоначелника општинама са српском већином, у Косовској Митровици се одржавају протести. Синоћ су и студенти изашли на улице, а данас су то учинили грађани, на мирним протестима који су најављени у овом граду.

Протест је одржан испред седишта Европске уније и Европске комисије, где ће бити одржан концерт „Амадеус бенда“, а на истом месту од 19 сати вечерас одржаће се нови концерт као облик протеста, на коме ће свирати „Акапулко бенд“.

Данас су се протесту у северној Косовској Митровици придружили и рудари „Трепче“, а процена је да их је било неколико хиљада.

Разлози и за јучерашње, синоћне али и данашње протесте су кршења људских и економских права Срба након одлуке о увођењу царинске стопе од 100 одсто на робу из Србије. Срби су и овом приликом захтевали нормално снабдеване намирницама, лековима…

Protest u Kosovskoj Mitrovici

Грађани Митровице и данас су носили транспаренте са истим порукама као и јуче, поново тражећи од ЕУ и Америке да реагује. „Хоћемо мир, а не рат“, „ЕУ, отвори очи“, „Бију нас и тероришу“, „Стоп насиљу Приштине“, писало је на транспарентима.

Потпредседник Српске листе Игор Симић поручио је данас да су Срби јединствени и да се не мире са потезима Приштине и њиховим планом – да тамо више нема Срба.

“- Досадашњи, као и сви наредни протести који ће уследити, јер Приштина не жели да Србима омогући живот достојан човека показаће да смо јединствени. Нема више политичких партија, данас смо сви једно и сметамо им данас само због једног, зато што смо Срби и зато што смо своји на своме – рекао је Симић.

Он је додао нису бирали ни време ни место за протесте, јер Приштина није бирала ни време ни место када ће ударити и покушати да их убеди да нису своји на своме.

Симић је грађанима са севера КиМ, како је рекао, пренео поздраве браће из Ранилуга, Партеша, Велике Хоче и осталих српских средина са југа Косова и Метохије.

– “Сви међународни представници, који су се онако уздигли и позивали све да заштите права миграната, данас се неће сетити да питају како живе Срби на КиМ, на северу или наша браћа на југу. Преносим вам поздраве наше браће из српских средина са југа КиМ. Ми смо један народ који живи у двема различитим околностима, ми носимо луч слободе за наш народ доле, који морају да трпе због српског имена и славе” – навео је Симић.

Поручио је да хиљаде окупљених грађана показују да се Срби не мире са покушајима да “их убијају једног по једног”.

– “Као што су покушали да убију Милана Радоичића, да се усуде да хапсе жене, попут Силване Арсовић. Не миримо се са плановима које имају против нас, а то је да нас нема” – истакао је Симић.

Како је рекао, на позиве на мир и достојанство и испружену руку, добили су батине.

“- Данас слушамо како нам прете, кажу није довољно ухапшено, хапшиће нас још… можда што носимо српску заставу, идемо у српску школу…, мирно да гледамо и мирно да жањемо како бисмо плаћали њима харач нити можемо нити хоћемо – подвукао је Симић.

Како је казао, Срби са севера су се свим политичким средствима трудили да борбу са улица пренесу у Приштину, да се тамо демократски и легитимно боре за очување права, „Трепче“, институција…

Igor Simić

– У томе нисмо успели, али не зато што нисмо хтели. Председници општина нису поднели оставке зато што не знају како да раде, већ зато што не желе да буду декор у институцијама. “Ми смо огледало спрског народа данас и наша порука суграђанима у централној Србији је уједините се, под српском заставом и и српском шајкачом, јер одавде нема назад – поручио је Симић.

На данашњем протесту говорио је и ректор Универзитета у Приштини, као и студент проректор, а обојица су поручила да их таксе неће уплашити, и позвала на заједничку борбу до победе и правде.

Протест у Косовској Митровици је завршен песмом „Срце хероја“.

Јучерашњи протести

Мирни протести су одржани јуче у северном делу Митровице, након одлуке четири председника општине са севера КиМ да прекину комуникацију са Приштином.

Protest Srba u Kosovskoj Mitrovici

Срби су се окупили у центру града код споменика цару Лазару, а потом прошетали до седишта ЕУ и Еулекса носећи транспаренте „Стоп насиљу Приштине“, „Имамо право на хлеб“, „Немамо лекове“, „ЕУ отвори очи“, „Не затварајте нас у гето“, „Не изгладњујте нашу децу“, „Хоћемо мир, а не ратове“…

На јучерашњем састанку градоначелника усвојена је и деклерација, у којој се наводи да се овај документ усваја због „антицивилизацијских, противправних и нехуманих такси од 100 одсто“, затим због „континуираног институционалног насиља косовских институција, пребијања политичких представника српског народа, неоснованих хапшења…“.

Такође, у документу се наводи и да је разлог за овакву одлуку то што се крше и међународна документа (Резолуција 1244, Бриселски споразум, ЦЕФТА…), али и да Приштина крши сопствене прописе.

Осим тога, јуче су и судови на КиМ, у срединама где већински живе Срби, престали са радом у знак протеста против одлука Приштине.

За сада хране и медицинске опреме у северном делу Косова има али, како је рекао данас минстар здравља Златибор Лончар, „ако се настави блокада настала због увођења такси на производе из Србије, настаће озбиљан проблем јер нећемо моћи да функционишемо“.

И албански политичари се баве севером Косова, али уз поруку да мере које су донели, неће повући. То је јуче у неколико наврата поновило приштинско руководсто, док председник Косова Хашим Тачи из САД подручује да је сада право време за правно обавезујући споразум Београда и Приштине.

За разлику од северне, у јужној Митровици се очекује обележавање националног празника Албанаца, Дана заставе, што и Албанци са Косова и Метохије обележавају као свој празник.

Dan zastave u Kosovskoj Mitrovici

На мосту који раздваја јужни и северни део града, са албанске стране је стационирано нешто више возила КФОР-а него што је уобичајено, али стање је редовно. Исто је и у Бошњачкој махали, насељу у северном делу града где већински живе Албанци, који такође обележавају Дан заставе.

Л. Г. , Тањуг/Блиц

Можда ти се свиди

Оставите коментар