Почетна » Ко је колико за Вучића „сазрео“ за премијера: Четири кандидата која се спомињу у медијима

Ко је колико за Вучића „сазрео“ за премијера: Четири кандидата која се спомињу у медијима

од Други Пишу
1 коментар

Ана Брнабић, доскорашња премијерка, изабрана је за председницу Народне скупштине након тродневне конститутивне седнице. Посао премијера док се не изабере нови и не састави нова Влада, обавља Ивица Дачић, први потпредседник владе и министар спољних послова. А ко је је „планиран“ за будућег мандатара за састав нове Владе, у медијима се спекулише још од 2022. године.

Председник Србије Александар Вучић је након седнице Председништва СНС 6. марта кандидовао Брнабић за председницу Скупштине рекавши да је она његово „најпозитивније“ изненађење.

„Ана Брнабић је моје најпозитивније изненађење, највише напредовала, тако се снажно и храбро борила“, рекао је.

Мандатар за састав нове Владе Србије биће предложен за седам до десет дана, саопштио је тада Вучић, међутим до тога још није дошло. У петак увече, гостујући на ТВ Прва, рекао је да ћемо у року од наредних седам дана чути име мандатара.

О томе ко ће заменити Брнабић на месту председника Владе и даље је неизвесно, а у медијима се спомиње неколико имена – Милош Вучевић, Синиша Мали, Дубравка Ђедовић Хандановић и Марко Ђурић.

Први „човек од поверења“

Још у августу 2022. године, Брнабић је изјавила да постоји договор да након ње на ту позицију дође Милош Вучевић, писао је портал нова.рс.

Како је рекла тада, постоји договор да Вучевић, било избора или не, преузме функцију председника Владе 2024. године.

Милош Вучевић је 2022. био градоначелинк Новог Сада, а према речима Брнабић други избор Вучича за мандатара.

„Милошу треба мало више времена да се саживи и научи. И мени је требало време да научим од 2017. године“, рекла је тада Брнабић за ТВ Прва.

Да ли је Вучевић имао довољно времена да „саживи и научи“ није познато, али је познато да је у мају 2023. године на предлог председника Србије и дотадашњег првог човека напредњака Александра Вучића, на ванредној скупштини Српске напредне странке у Крагујевцу, изабран за челника СНС.

Програмски директор Демостата Зоран Пановић казао је за Н1 да уместо Ане Брнабић у Немањиној 11 очекује баш њега – Милоша Вучевића.

„Ана Брнабић је испала неки Вучићев дигитализовани Мирко Марјановић. Нико није очекивао та три мандата када је изабрана 2017. године. Ако се сетите, тада је била ситуација да ће Ана Брнабић бити министар за економију, инвестиције, дигитализацију, а да ће Ивица Дачић бити коопремијер задужен за политичка питања. С временом је Ана Брнабић истиснула Ивицу Дачића, сада по поличкој логици, било би најлогичније да председник најаче странке СНС Милош Вучевић буде и премијер“, оцењује Пановић.

„Вредан човек“

Као кандидата медији наводе и дугогодишњег министара финансија Синишу Малог.

Као и Вучевић, и Мали се након избора 2022. године помињао као кандидат за мандатара, али је то Вучић тада демантовао, писала је нова.рс.

„Написали су да ће то бити Синиша Мали. То је објавио један члан Владе који је мислио да би он сам требало да буде председник Владе, јер је у Синиши Малом видео највећу конкуренцију”, рекао је Вучић 2022. године.

Мали је, како је казао, Вучић обавио одличан посао.

„Може да буде добар премијер за четири године, у некој будућој Влади ако се буде и даље показивао, доказивао, радио вредно и додатно се уозбиљио“, поручио је тада Вучић.

Од тада су кренула интензивнија обраћања и дружења Вучића и Малог која су довела до тога да Синиша Мали у међувремену по Вучићеви стандардима „сазрео“ за премијера, писала је нова.рс.

Гледање утакмице, путовања, дегустација сендвича са паризером у Председништву, шетње по Београду на води, певање опозицији након добијених избора „Четири године“, селфи заједно са Аном Брнабић и Александром Вучићем након масовног убиства у ООШ „Владислав Рибникар“ и протеста који су уследили након тога, само су нека од дружења.

„Да изгура Јадар“
Кандидаткиња за премијерку који се помиње као могућа опција наводи се министарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић Хандановић.

 

„Својевремено, када би се у Поморављу Биџа појавио са Милошевићем, људи су питали ко је тај који стоји поред Добривоја Будимировића. Тако ће, надам се, једног дана, људи да питају ко је био тај што је стајао поред Марка Ђурића. Елем, Марко Ђурић се враћа у Србију и верујем да ће обављати једну од веома важних функција у нашој земљи“, написао је Вучић на Инстаграму.

Најава повратка Ђурића од стране председника и спомињање „врло важне функције“ наводи на закључак да ће се Ђурић засигурно наћи у Влади, али није сигурно да ли и на њеном челу, пише данас.рс.

Ипак, она се спомиње као неко ко се показао, али и као особа која би могла да „изгура“ пројекат Јадар.

„Мислим да треба да видимо на који најбољи начин можемо да искористимо наше ресурсе, ту не мислим само на пројекат „Јадар“, мислим на сва наша рудна богатства“, рекла је Ђедовић Хандановић и додала да су око тога сложни и Влада, и председник Александар Вучић и она као ресорна министарка.

„Ацо, Србине“
Следећи медијски кандидат за премијера је тренутни амбасадор Србије у Сједињеним Америчким Државама и бивши Шеф канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић познат и по скандирању „Ацо, Србине“ после локалних избора на Косову и Метохији када је председник Вучић честитао на победи Српској листи.

Његов повратак у Србију и „сигурно“ место у Влади најавио је Вучић.

„Својевремено, када би се у Поморављу Биџа појавио са Милошевићем, људи су питали ко је тај који стоји поред Добривоја Будимировића. Тако ће, надам се, једног дана, људи да питају ко је био тај што је стајао поред Марка Ђурића. Елем, Марко Ђурић се враћа у Србију и верујем да ће обављати једну од веома важних функција у нашој земљи“, написао је Вучић на Инстаграму.

Најава повратка Ђурића од стране председника и спомињање „врло важне функције“ наводи на закључак да ће се Ђурић засигурно наћи у Влади, али није сигурно да ли и на њеном челу, пише данас.рс.

N1/Marina Pupavac, Nova.rs/Vesna Lalić/Amir Hamzagić/Goran Srdanov, MRE/ Emilija Jovanović

С. М. С    Н1

Можда ти се свиди

1 коментар

Dr Miggyy март 28, 2024 - 15:55

Koje zamajavanje građanstva Srbije, da se ne zna ko će biti premijer, a ko bajagi saznaće za 7-10 dana. ΛV zna ko će postaviti i kad, a zamajavanju građana nema kraja. Premijera postavlja na neki način Skupština, a predlog zna se i u snu ko daje. Bez njegove saglasnosti prisutni oko njega, bez odobrenja, ne idu ni u toalet. Vučević nestrpljivo čeka imenovanje?

Понови

Оставите коментар