Почетна » Ана Брнабић: И локални и београдски избори 2. јуна

Ана Брнабић: И локални и београдски избори 2. јуна

од Други Пишу
0 коментар

Председница Скупштине Србије Ана Брнабић саопштила је да ће локални избори бити истог дана кад и београдски.

Одлучили смо да прихватимо захтев, уз консултацију са председником, опозиције око СПН и коалиције НАДА и да распишемо све оне изборе којима је време падало за јули и август, рекла је.

На данашњем ванредном обраћању, Брнабић је потврдила раније сазнање Н1.

„Ово ће захтевати измену закона о локалним изборима у члану 35. И важно је свакако да то урадимо чим пре, тако да је моја молба службама и свим посланичким групама да то завршимо данас поподне“, навела је.

Очекује, како је рекла, да тај предлог за измену и допуну закона о локалним изборима потпише највећи број посланика до сада.

„Да са тим предлогом идемо заједно и да покажемо то јединство у тешким тренуцима за Републику Србију, за наш народ и за све наше грађане. Након тога, пошто 24 часа закон треба да буде у Скупштини, да у суботу будемо у пленуму и надам се, с обзиром на то да нема потребе за претераном расправом око овога, јер смо разговарали о овоме већ 17 дана, да у суботу и усвојимо овај закон и да онда у недељу распишемо све локалне изборе и завршимо са том причом“, навела је.

Рекла је да је у консултацијама са председником Вучићем, његова порука порука била да је у овом тренутку за земљу најважнија стабилност. И она је навела да је потребна штпо већа политичка кохезија и да сви треба да престанемо да се делимо, јер је потребно време и енергија за национална питања.

Она је оценила да су протеклих 17 дана били лековити разговори, захвалила је свима који су учествовали, наводећи да је ово начин да дођемо до те стабилности и да покажемо да смо озбиљни и одговорни људи свим нашим грађанима.

„Верујем да ће бити много оних који ће рећи да су они добили све што су тражили, да су победили, да ми реагујемо само на притисак“, рекла је и додала да је пред Србијом много изазова и да треба да се ради на стварима који се тичу националних интереса.

Чини се да је данас добар дан за демократију и политику у Србију, навела је.

Како је рекла, не би ово оценила компромисом, „али опет показали смо озбиљност и показали смо да можемо да радимо заједно“. „И тако да ја сада очекујем највећу могућу подршку од народних посланика власти и опозиције, да заједно поднесемо измене и допуне овог закона и да заједно гласамо о том закону“, навела је.

На питање новинара како је одједном могуће ово и зашто та одлука није донета раније него сада, када је остало овако мало времена до избора и шта сада може да се спроведе од препорука, одговорила је и да и даље стоји на томе да је ово преседан и то не добар, али да постоје две ствари.

„Прва је та што у овом тренутку постоји, чини ми се, више него двотрећинска већина у Скупштини да се направи овакав преседан и важан је у овом тренутку за земљу. Друга ствар је та што је заиста у овом тренутку, и ја поново мислим да то заиста свако може да види, ситуација у којој се наша земља налази изузетно тешка. Изузетно тешка. Ти притисци су свакодневни, они су разноврсни, они долазе са различитих страна и они су континуирани. У таквим околностима нама треба што већа унутрашња стабилност, што веће унутрашње јединство, треба нам свакако што већа политичка кохезија, треба сви да прекинемо колико год можемо да се делимо и да представимо један уједињени фронт који се бори за националне интересе. За то је потребно и време и енергија. Време и енергију да се бринемо о тим националним питањима добијамо на овај начин. Да је другачија околност у којој се налази Република Србија, верујем да би и моја одлука била другачија“, навела је.

Навела је да се дијалог први пут одвија у Скупштини и да је добро што овај има неки резултат. Каже да не мисли да је ово најбоља опција, да је боља била ону коју су они предложили – да Београд буде 2. јуна, а остали, кад буде договорен термин, али да није постајала виоља опозиције. Сматра да је ово најбољи могући компромис, из опозиције су, како каже, „добили скоро све што су желели па скоро све што су желели, али смо ми показали озбиљност“.

На питање зашто не раније – одговара да је у питањ 7 или 10 дана раније и да се не ради о месец дана или 6 месеци.

Подсетимо, парламентарне странке владајуће већине и опозиције су одржали јуче у Скупштини Србије четврти састанак о изборним условима и препорукама Канцеларије ОЕБС за демократске институције и људска права (ОДИХР).

Tanjug/ Skupština Republike Srbije/ Peđa Vučković

Ј. П. П.     Н1

 

Можда ти се свиди

Оставите коментар