Почетна » Вучић руши сам себе

Вучић руши сам себе

од admin
0 коментар

Критике српском премијеру Александру Вучићу све су гласније и учесталије. Док му опозиција замера да ништа није урадио за Србију осим што се обрачунава са неистомишљеницима, грађани не крију разочарање због ригорозне штедње и неиспуњених обећања о бољем животу.

После адвоката, на улице су изашли незадовољни просветари којима је министар образовања Срђан Вербић запретио и са 10.000 отказа. Пензионери за почетак априла најављују велики протест због смањења пензија и лошег материјалног положаја.

Из опозиционих редова стижу и оптужбе премијеру да гура земљу у пропаст, да не доводи инвеститоре већ продаје преостале успешне српске компаније, као и да се његова борба против криминала свела на чист маркетинг.

Ровови на релацији власт и опозиција све су укопанији, а препуцавања и увреде све жешће, па су све гласније приче да ће осим војвођанских избора крајем године можда бити и републичких, иако је од претходних прошло тек годину дана.

На скупу у Новом Саду поводом 25 година Демократске странке било је и инцидената за које су демократе оптужиле активисте СНС-а, који су, како тврде, растурили и окупљање Покрета „Доста је било“ бившег министра привреде Саше Радуловића у Футогу. Напредњаци су војвођанског премијера назвали диктатором, а Пајтић узвратио Вучићу да цела Србија грца под његовом диктатуром којом гура земљу у економски, социјални и политички амбис.

Узроке нервозе у редовима власти потпредседник ДС-а Борислав Стефановић чита у паду подршке међу разочараним бирачима.

Он сматра да напредњаци имају страх од опозиције, јер иако је сада мала, она говори народу истину.

– То их очито плаши, јер грађани увиђају диспропорцију њихових обећања и прича о успесима са реалним животом – рекао је Стефановић. Он каже да многи имају тезу да ће премијер срушити сам себе, али ипак више верује да ће се то десити на грађанском таласу промена.

– Невероватна је енергија и посвећеност СНС-а да константно раде против опозиције, али очито том борбом заташкавају лошу социјалну ситуацију у земљи, пљачке, тајне уговоре, тендере и контролу медија. Инцидентима на новосадском скупу ДС показали су да настављају праксу насиља са локалних избора, шаљући организовано људе да праве инциденте, јер знају да не могу да наставе да овако владају – каже Стефановић.

Покрет Двери сматра да је Вучић кренуо себе да руши довођењем у Србију бившег британског премијера Тонија Блера, „најзаслужнијег за бомбардовање земље“.

Члан старешинства тог покрета Владан Глишић објашњава да су то на митингу у Београду Двери симболично приказале лутком са ликом Блера.

– Та лутка је на крају протеста прегажена и показали смо оно што мисли велика већина у Србији, да је недопустиво да такав човек уопше крочи у нашу земљу – каже за „Вести“ Глишић.

Он је нагласио да су Двери митингом протеклог викенда кренуле и у кампању против продаје Телекома и најављених лоших приватизација.

– Знамо да је ДС оставио ојађену Србију, али је Вучић није заокренуо у другом правцу, већ кадровима демократа попут Јелене Триван и Кори Удовички дао да управљају земљом. Видимо и да се борба против тајкуна свела само на маркетиншки трик, јер и даље смо без закона о пореклу имовине – подсећа Глишић.

Функционер радикала и некадашњи Вучићев партијски колега Милорад Мирчић уверен је да премијер понашањем не показује страх од опозиције, већ да је зашао на поље диктатуре.

Он сматра да власт има фобију од „неких људи“ који јој „подривају владавину“, а како каже, политички гледано, има страх од неистомишљеника. Тврди да је СНС нарочито „изгубио компас“ са повратком лидера радикала Војислава Шешеља у Србију.

Мирчић, у осврту на најављени новосадски митинг напредњака, истиче да је ово је прва Влада Србије која себи организује „подршку самозадовољства“.

Уста моја, хвалите ме!

Председник српске Владе недавно се похвалио изузетним резултатима тврдећи да је за два и по месеца остварен суфицит од 6,5 милијарди динара.
– Влада Србије остварила је изузетне резултате у фискалној консолидацији и у овој години до сада је остварен суфицит буџета од 6.528.000.000 динара. То нам се није догодило неколико деценија уназад – истакао је Вучић.

Против „убијања“ парка

У Студентском парку у центру Београда јуче је одржан протест Београђана због изненадне сече дрвећа за који су, како кажу, сазнали путем Фејсбука. Демонстранти сматрају да је парк без дрвећа „огољен“, да је непримерно да се закључава у поноћ и страхују да би испод њега могла да буде гаража. Када је пре неколико дана почела сеча дрвећа, градски менаџер Горан Весић је најавио садњу нових стабала и негирао да ће испод парка бити гаража.

Луксуз на грбачи народа

Док премијер Вучић истиче да ће Београд на води покренути целу српску економију, не стишава се бура у вези с тим пројектом, а полемике са архитектама и другим стручњацима не јењавају. Противници луксузног комплекса предвиђају да ће то бити празан град у граду, јер нема на тржишту потражње за толиким становима и локалима, да ће Београд одвојити од Саве, закрчити саобраћај у центру града, заклонити културна и историјска знамења, али и да ће бити издвојен огроман новац, због чега ће земља годинама бити у огромним дуговима.

 

(vesti)

Можда ти се свиди

Оставите коментар