Почетна » Фирма у којој је радио СНС кол центар добила послове од 200 милиона после избора

Фирма у којој је радио СНС кол центар добила послове од 200 милиона после избора

од Други Пишу
0 коментар

Проинтер, фирма на чијој адреси се налазио СНС кол центар, добила је само од 17. децембра послове у вредности за више од 200 милиона динара, пише портал Нова.рс. Тиме се, како наводе, наставља вишегодишња блиска сарадња између државе и те фирме, услед чега Проинтер увећава богатство и добија послове од јавних предузећа, министарстава или градских секретаријата.

Од избора 17. децембра, фирме „Проинтер-веб“ и „Проинтер систем“ у власништву Иване Рајић добиле су од државних институција и органа послове у укупној вредности већој од 200 милиона динара, односно 1,7 милиона евра (без ПДВ), пише Нова.рс.

Уговоре су потписали са Министарством грађевинарства и инфраструктуре, Транснафтом АД Панчево, Управом царине и Националном службом за запошљавање.

Управо је последња наведена институција обезбедила Проинтеру посао електронске писарнице и имплементацију документ менаџмент система чија је вредност процењена на 144 милиона динара, наводи портал.

То је уједно и највећи посао, док је преосталих шест потписано у вредности од укупно 60 милиона динара.

Иначе, Проинтер је барем у два наврата био у фокусу јавности. Последњи пут то се десило уочи децембарских избора када је ЦИНС открио да се на адреси фирме, Дунавској ББ, налази кол центар СНС.

Након што је објављена прича о раду кол центра, запосленима у тој фирми стигло је упозорење из кадровске службе фирме да не напуштају објекат до краја радног времена, уз напомену да ће сви улази фирме бити закључани.

Како је раније објавио ЦИНС, њиховој новинарки је, током разговора за посао, послата и адреса кол центра у који треба да се јави, а реч је о седишту фирме Проинтер.

Пре него што је утврђено да је СНС кол центар на истој адреси као и ово предузеће, она се у јавности доводила у везу са бившим функционером СНС и председником Фудбалског савеза Србије Славишом Кокезом, наводи Нова.рс.

Њега су провладини таблоиди оптужили да је учествовао у афери прислушкивања председника државе и да је зарадио 640 милиона евра.

Кокези се од тада губи сваки траг, а према незваничним информацијама, налази се у иностранству.

Са друге стране, из фирме су демантовали било какву повезаност са бившим председником Фудбалског савеза Србије, о чему је у неколико наврата говорила власница Ивана Рајић.

Ипак, интересантан је податак да су приходи Проинтера расли упоредо са периодом од када је СНС на власти, пише портал.

Само за годину дана, од јануара 2022. године па до јануара 2023. године, „Проинтер веб“ и „Проинтер систем“ добили су од државе послове вредне више од 13,5 милиона динара, наводи се.

Годинама је, како се додаје, Проинтер градио сарадњу са државним предузећима и структурама, али је од маја 2023. године њихов новчаник значајно кренуо да „дебља“.

Поред тога, уочљиво је да је Градска управа Београда почела интензивније да поверава послове познатом двојцу.

Тако је Секретаријат за опште послове, на чијем је челу напредњак Дејан Кесар доделио 23. маја 2023. године фирмама „Проинтер веб“ и „Проинтер систем“ посао набавке скенера и штампача вредан скоро 18 милиона динара (са ПДВ-ом), пише Нова.рс.

Само осам дана након ове вишемилионске набавке, у отвореном поступку јавне набавке за надоградњу и одржавање система за електронско праћење седница, додају, посао вредан готово 48 милиона динара са ПДВ додељен је истој групи понуђача – фирмама „Проинтер веб“ и „Проинтер систем“.

Исти секретаријат закључио је уговор са Проинтером и 19. јуна 2023. године, када је договорено да се овој фирми пружи прилика да реализуј услуге из области информационих технологија и телекомуникација.

Вредност уговора процењена је на 35.856.000 динара, чиме је за мање месец дана дана двојац “Проинтер” добио послове и новац из градске касе “тежак” више од 100 милиона динара (са ПДВ), односно приближно око 850.000 евра.

Опширније прочитајте на Нова.рс.

Foto N1

Нова.рс/Н1

Можда ти се свиди

Оставите коментар