Почетна » Тужилаштво испитује да ли је бивши градски секретар прикривао имовину

Тужилаштво испитује да ли је бивши градски секретар прикривао имовину

од Други Пишу
0 коментар

Агенција за спречавање корупције поднела је извештај Првом основном јавном тужилаштву у Београду против бившег градског секретара Николе Ковачевића због сумње да је прикривао податке о имовини и приходима.

Никола Ковачевић, према контроли Агенције, није пријавио зараду од биткоина вредну око 438 хиљада евра, акције у Ерсте банци, 20 комада оружја и нешто више од 170 хиљада евра које му је поклонила сестра. Из Првог основног јавног тужилаштва у Београду за Центар за истраживачко новинарство Србије (ЦИНС) кажу да је предистражни поступак у току.

Агенција је Ковачевићеву имовину контролисала тек након што је ЦИНС открио да су цариници код њега пронашли слику Паје Јовановића и преко 15 хиљада евра у кешу. Извештај су затим послали Вишем јавном тужилаштву, али они нису желели да се баве могућим прикривањем имовине јер нису надлежни за то.

Владимир Тупањац, адвокат који је некада радио у Агенцији, је у октобру за ЦИНС рекао да је ова институција требало одмах да пошаље кривичну пријаву Првом основном јавном тужилаштву у Београду, а не Вишем.

„Нејасно је зашто нема куражи да свој допис назове правим именом – кривична пријава, а не извештај“, изјавио је тада Тупањац за ЦИНС.

Ковачевић, који од скора ради као координатор у београдском Паркинг сервису, се и током 2019. и 2020. нашао под лупом Агенције јер није пријавио 130 хиљада евра које је добио као поклон од оца, кола и оружје. Ковачевић се тада правдао да није имао намеру да прикрије имовину, већ да су то били ненамерни пропусти. Након те контроле Агенција га је опоменула, а Прекршајни суд у Београду осудио на казну од 100 хиљада динара.

Ивана Милосављевић   Цинс

Насловна фото: Градски секретар Никола Ковачевић; фото: Фејсбук/ Никола Ковачеви/Принтскрин Цинс

Можда ти се свиди

Оставите коментар