Почетна » Јањић мета интернет тима напредњака

Јањић мета интернет тима напредњака

од admin
0 коментар

„Онлајн рат“ на друштвеним мрежама између чланова интернет тима Српске напредне странке, такозваних „ботова“ на једној, и игумана манастира Високи Дечани Саве Јањића на другој не јењава.

Ситуација је кулминирала у четвртак, када је Славиша Мићановић Мићан, који важи за шефа „интернет тима“ Српске напредне странке, тачније словио је за председника Савета СНС за друштвене мреже и интернет, на Твитеру објавио твит са увредљивим садржајем против Јањића.

Наиме, Мићановића је изнервирао Јањићев твит у коме је објавио да су људи у школама на Косову забринути, јер их терају да шаљу спискове својих радника због одласка на предстојећи митинг у Зубином Потоку заказан за девети новембар, на коме ће председник Вучић одржати „најтежи говор у свом животу“.

– Зову нас забринути људи из школа. Морају да пошаљу списак свих радника својих школа због одласка на предстојећи митинг, деветог септембра у Зубином Потоку. У понедељак се шаљу спискови свих који неће да иду. Наредба стиже из једне важне државне институције. Људи, па ово је повратак у комунизам – написао је Јањић, кога иначе зову „сајбер монах“ због свог великог присуства на друштвеним мрежама. Мићановић је одговорио игуману манастира Високи Дечани, назвавши га „шиптарским мегафоном који нема везе са црквом“.

– Ти си давних дана постао само безлична лажовчина у црној мантији која нема никакве везе ни са црквом, ни са хришћанством. Само прљави мегафон шиптарских терориста и њихове лажне државе коју не смеш да назовеш српском – поручио је Мићановић Сави Јањићу.

Као по команди, у добро познатом маниру, испод твита монаха Јањића, кренуле су да се ређају најогавније увреде ботова сакривених иза профила са лажним именом и „ником“, те лажном профилном фотографијом.

„Каже нечовек који покушава да цепа Српску православну цркву на КиМ и који је главни кандидат да буде поглавар неке нове цркве коју ће финансирати такозвано Косово! Или да причамо о Вашој склоности ка педофилији?“; „Сад сте доказали и показали за кога радите и са ким сте у дослуху. Прави узбуњивач! Самица је за Вас да се повратите Богу ако вере још има у Вама!“; „Људи су једино забринути због тебе и таквих као што си ти, који би издали и државу и веру ради личног интереса!“; „Ма опасан си даса. И Олбрајтовој си држао кишобран“, само су неке од увреда којима су се ваљда чланови „СНС интернет тима“ утркивали да „шефу“ покажу ко боље „ради посао“.

Како се датум посете председника Вучића Косову ближи, може се очекивати ескалација активности ботова владајуће партије, те ће јавни и простор на друштвени мрежама загадити још креативније увреде упућене неистомишљеницима, које су у јавном дискурсу Србије до доласка СНС-а на власт биле готово незамисливе.

У пренесеном значењу, „страначким ботовима“ се у земљама бивше Југославије називају чланови политичких партија (обично они нижеразредни), који за малу надокнаду куцају афирмативне коментаре у корист своје партије или њеног лидера на веб-порталима и друштвеним мрежама. Последњих година тренд је и да куцају негативне коментаре на рачун политичких противника, али у складу са партијским налогом. „Страначко ботовање“, поред куцања афирмативних коментара, укључује и вештачки утицај на однос оцена испод коментара („плусева“ и „минусева“), тако што једна особа више пута оцени исти коментар уз помоћ софтвера за скривање корисникове ИП адресе. Иако политичке странке одбијају да признају овакве активности, оне се најчешће приписују владајућим партијама. Иначе, оригиналан назив „бот“ означава софтверског робота са вештачком интелигенцијом.

Врањски напредњаци незадовољни радом „ботова“

Градски одбор Српске напредне странке у Врању, на ванредној седници одржаној у среду, 29. августа, у вечерњим сатима, критиковао је рад и учинак интернет тима, тачније, ботова, захтевајући да на табели успешности у Србији на којој су прениско пласирани, скоче до десетог места, сазнају ИнфоВрањске из извора у Градском одбору СНС у Врању.

– Врх ГО СНС, пре свих, Славиша Булатовић, председник и народни посланик, критиковали су рад и учинак интернет тима, то јест ботова, поручујући да нису задовољни њиховим коментарима на сајтовима и друштвеним мрежама и зато што спадају у слабије интернет екипе у странци на нивоу Србије, дакле, слабо могу као такви да неутралишу писање непожељних и непријатељских медија, па морају за толико да поправе свој рад и стигну до десетог места на табели успешности СНС ботова – наводи саговорник ИнфоВрањских из ГО СНС.

По наводима извора ИнфоВрањских, најконкретнији у решавању проблема слабог рада интернет тима био је Душан Аритоновић, начелник Градске управе Врања.

Ђурић: Вучић и у енклавама

Посета председника Србије Александра Вучића Косову 8. и 9. септембра биће најсвеобухватнија, а по политичком значају и темама о којима ће говорити најзначајнија, оценио је у петак вршилац дужности директора Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију Марко Ђурић, преноси ФоНет. По броју локација које ће обићи, на северу Косова и деловима јужно од Ибра, биће то најобимнија посета, а по броју људи са којима ће разговарати и темама биће најсадржајнија, рекао је Ђурић на конференцији за новинаре. Он је поновио да ће Вучић на великом скупу на тргу у Косовској Митровици саопштити неке од најзначајнијих ставова по питању односа Србије према Косову и „визије и виђења решавања овог питања у преломним тренуцима у месецима који су пред нама“. Вучић ће, најавио је он, боравити у српским енклавама јужно од Ибра у које ниједан председник Србије није дошао, као ни „готово ниједан званичник“.

М. Д. Миљковић    Данас

Можда ти се свиди

Оставите коментар