Почетна » Блумберг: Фирма Трамповог зета гради луксузни комплекс на месту Генералштаба

Блумберг: Фирма Трамповог зета гради луксузни комплекс на месту Генералштаба

од Други Пишу
0 коментар

Фирма Џареда Кушнера, зета бившег америчког председника Доналда Трампа, планира да локацију на којој се налази зграда Генералштаба у Београду срушена у НАТО бомбардовању, претвори у луксузни хотел са пословним простором и више од 1.500 станова, преноси Блумберг.

Ова информација стигла је три дана пошто је лидер опозиционог Еколошког устанка у Србији, Александар Јовановић Ћута, изашао у јавност са документом, за који тврди да је меморандум о разумевању потписан између две америчке фирме и Владе Србије – коју заступа министар саобраћаја, инфраструктуре и грађевинарства Горан Весић. У том документу се помињу две америчке фирме Атлантиц Инцубатион Партнерс ЛЛЦ и Кусхнер Реалтy ЛЛЦ које би добиле локацију у центру Београда на коришћење без накнаде на 99 година, уз могућност да се право коришћења претвори у право својине, преноси Глас Америке.

Весић је демантовао је да је меморандум о разумевању потписан и рекао да ће „обавестити јавност када се то деси“.

Није, међутим, јасно на који начин су фирме које се помињу у меморандуму повезане са Кушнером, и са којим чланом те породице.

Наиме, Јовановић је рекао да је фирма Кусхнер Реалтy ЛЛЦ повезана са Џонатаном Кушнером, рођаком Трамповог зета Џареда Кушнера, чија се групација Кусхнер Реал Естате Гроуп (КРЕ) бави некретнинама. Та велика компанија је базирана у Њу Џерзију и постоји од 1979. Према доступним подацима, фирма Кусхнер Реалтy ЛЛЦ је регистрована у држави Мериленд и основана је у марту 2022. године. Из компаније Џонатана Кушнера Глас Америке није добио потврду да је фирма из Мериленда део велике КРЕ групације и да ће инвестирати у Београду.

Исто питање Глас Америке је упутио и команији Кусхнер базираној у Њујорку, чији је власник зет Доналда Трампа Џаред Кушнер, али одговор још није стигао.

Друга фирма која се помиње у документу, Атлантиц Инцубатион Партнерс ЛЛЦ регистрована је у Делаверу, држави познатој по оф-шор компанијама. Та фирма је основана у априлу 2023.

Кушнерове инвестиције у Албанији
Према писању Блумберга, компанија Аффинитy Партнерс у власништву Џареда Кушнера води преговоре о три инвестиције у развој некретнина на Балкану које би могле да вреде више од милијарду долара.

Осим локације у Београду, разговара се и о локацијама у Албанији. Блумберг пише да Аффинитy Партнерс са седиштем у Мајамију планира да претвори албанско острво Сазан у Медитерану, које је раније било војна база, у луксузно одмаралиште под брендом Аман.

Лист наводи да Аффинитy такође жели да уложи у развој албанског полуострва Звернец, које има око пет километара великих белих пешчаних плажа. Додаје се да компанија планира неколико великих одмаралишта у којима би било скоро 10.000 вила и хотелских соба.

„Острво Сазан је једно од најнетакнутијих и најзанимљивијих места које сам икада видео било где у свету“, рекао је Кушнер за Блумберг.

Блумберг наводи да је Кушнер претраживао локације са својим пријатељима – бившим амбасадором САД у Немачкој и изаслаником Беле куће за дијалог Србије и Косова Ричардом Гренелом, и Ашером Абехсером, и привукла га је једна од туристичких области која се најбрже развија свету.

Ричард Гренел је често боравио на Западном Балкану и пошто је сишао са функције у Белој кући. Неколико пута је био и у Албанији, што се може видети и по његовим профилима на друштвеним мрежама.

 

Кушнер је, подсећа Блумбег, зет бившег председника Доналда Трампа и био је виши саветник Беле куц́е. Након што је напустио свој државни посао, основао је Аффинитy, који је вредан 3,1 милијарду долара.

Фирму су подржали инвеститори са Блиског истока блиски властима, са још око 2 милијарде долара из Фонда за јавна улагања Саудијске Арабије. Лист наводи како компанија разматра могуц́ности улагања у обновљиве изворе енергије, центре података и вештачку интелигенцију.

Додаје се да је Кушнер одиграо кључну улогу у Споразму Абрахам који је нормализовао односе између Израела и неких арапских земаља 2020. Он је наговестио да се нец́е поново придружити Трамповој администрацији ако највероватнији републикански кандидат победи на председничким изборима у новембру.

Tanjug/AP Photo/Wilfredo Lee

Глас Америке (ВОА)/Н1

Можда ти се свиди

Оставите коментар