Почетна » Брнабић одбила захтев опозиције за измену уставног закона и одржавање свих избора на јесен: Ово је лудост, хоће кад њима одговара да се гласа

Брнабић одбила захтев опозиције за измену уставног закона и одржавање свих избора на јесен: Ово је лудост, хоће кад њима одговара да се гласа

од Други Пишу
0 коментар

Председница Скупштине Србије Ана Брнабић одбила је захтев коалиције „Србија против насиља“ да се измени уставни закон и да се сви локални избори, заједно са београдским, одрже најраније на јесен ове године.

„Као што знате, ја сам јуче одговорила на предлоге који су ми стигли, скоро од свих посланичких група и неких парламентарних странака. Хвала свима који су ми доставили предлоге, ја сам их озбиљно анализирала и покушала сам да будем довољно отворена како би нашли неки договор и почели коначно заједно да радимо на примери ОДИХР препорука. У складу са тим, мој одговор је гласио да сам практично прихватила све предлоге, посебно оне који су дошли од стране опозиције груписане око “Србије против насиља”. Осим једног, који је супротан Уставу, а то је да обуставимо све изборне радње и да одложимо изборе у Београду до даљег… То је директно супротно Уставу и ја то не могу да прихватим”, рекла је Брнабић.

Брнабић је потом говорила о предлозима које је прихватила, наводећи да је “за неверовати” шта се сада дешава.

“Врхунска неодговорност опозиције, груписане око Србија против насиља… Од њих ми је данас стигао нови предлог нема ама баш никакве везе са оним што су достављали до сада. Сада имамо нови захтев…. А шта је сада нови захтев? Захтев је да Скупштина усвоји, дво трећинском већином, измену уставног закона, како би се сви локални избори одржали у истом дану 2024. године. Дакле, нема везе што смо ми имали изборе локалне у одређеним локалним самоуправама, колико је уставом загарантован мандат, ништа од тога нема везе, некима ћемо скратити мандате, некима продужавамо и кажемо кад ће бити ти изборе. Дакле, сви грађани који су гласали у децембру би требало поново да гласају”, рекла је она.

Према њеним речима, предлог који је упутила СПН подразумева да „нема демократских принципа“.

„Ово је предлог свим грађанима Србије. Кад они хоће, како они хоће, како Ђилас каже – тако ће бити. То вам је нови захтев од јутрос. А да не помињем лудост да се предлаже изменама уставног закона… Важно је да се добије шта они траже, а што нема везе са демократијом и правним системом. Оно што је посебно забавно је то што су ме политичке групације, политичке странке, покрети, груписане око Ђиласове листе Србија против насиља, обавестили, да су они пре четири дана, 12. априла, обратили ОЕБС-у званично са захтевом да ОЕБС посредује у нечему што они зову ‘постпредизобрна криза у Србији’. И сад имате људе који су бацили дрвље и камење на мене што сам позвала у својству посматрача амбасадора ОЕБС-а, САД, ЕУ и Норвешке… Нису имали право гласа, били су ту у својству посматрача“, рекла је Брнабић, да би потом почела да показује текстове медија у којима се критикује присуство представника других држава дијалогу власти и опозиције.

Она је критиковала писмо опозиције упућено ОЕБС-у, тврдећи да је реч о лицемерју.

„Шта су сада захтеви опозиције? Да буду 2. јуна избори? Да буду некад, до краја 2024. у свим локалним самоуправама? Како да наставимо овај дијалог, кад добијам буквално два до три различита захтева од СПН недељно… У петак су ми послали предлоге, а у уторак ујутру друге који никакве везе немају са оним који су послали у петак. Остаје позив за састанак сутра у 9 ујутру у просторијама Народне скупштине у Краља Милана… Да вам кажем до краја недеље формирамо комисију за рад са изменама и допунама закона, у складу са ОДИХР препорукама, до краја ове недеље. Реч је о радном телу које се формира у складу са оним што су тражили представници опозиције. Хоће да учествују у томе – хвала, радићемо заједно. Неће да учествују у томе – ми настављамо да радимо. Формирамо комисију за увид у бирачки списак до краја недеље“, рекла је Брнабић.

Посланици коалиције „Србија против насиља“ упутили су председници Скупштине Србије Ани Брнабић предлог уставног закона о изменама и допунама Уставног закона за спровођење Устава у ком се предлаже да се локални и београдски избори одрже истовремено на јесен ове године.

У документу који је послат Брнабић, наводи се се Република Србија налази у сложеној уставној кризи, која има своју међународну димензију, те да су избори у претходним годинама систематски раздвајани термини у којима се бирају скупштине јединице локалне самоуправе, те је стога њихов предлог да се одрже сви избори за јединице локалне самоуправе у истом дану, 2024. године.

Опширније прочитајте у посебном тексту.

Ana Brnabić Foto:TANJUG/ JADRANKA ILIĆ

Војислав Милованчевић   Нова

Можда ти се свиди

Оставите коментар