Почетна » Делић: Здравствени радници ангажовани током пандемије ковида испоштовали су Хипократову заклетву и морају бити запослени

Делић: Здравствени радници ангажовани током пандемије ковида испоштовали су Хипократову заклетву и морају бити запослени

од Други Пишу
0 коментар

Члан председништва странке Србија Центар и члан одбора за здравство проф. др Драган Делић гостујући на телевизији Н1 коментарисао је кадровску политику и обећање да ће бити запослени сви здравствени радници који су били ангажовани за време пандемије ковида 19.

Он је рекао да је ова ситуација захвална за решавање јер су то здравствени радници који су стекли потребна знања и вештине током пандемије и да су положену Хипократову заклетву испоштовали у пракси угрожавајући своје животе и угрожавајући своје породице. Додатна околност је да нам недостају здравствени радници.

Професор је дао пример да смо од 2011 до 2022. године изгубили 1800 специјалиста који држе здравствени систем и да је потребно од 12 до 14 год да би се образовао лекар специјалиста.

По његовим речима приоритет друштва мора бити природни прираштај, јавно здравље и образовање. Новца како он каже има само је питање „домаћинског пословања и правилне расподеле“. Када држава може да плати 2000 евра једног припадника специјалних јединица са Основном школом а не може лекара или учитељицу ту се ради о неправедној расподели – рекао је Делић.

Држава је по његовим речима потрошила 46 милиона евра на фабрику Синофарм вакцине која не постоји. Не знамо колико је потрошено на 1200 аспиратора, а у „пику пандемије“ нам је било потребно 400, „примера је много“ каже Делић.

Он је подсетио да је странка СРЦЕ изашла са предлогом 170 конкретних мера нове здравствене политике објављених у „Срчаној књизи“. Каже да је овај предлог послат свим надлежним телима и органима и да се и даље чека неки одговор.

Можда ти се свиди

Оставите коментар