Почетна » Смрт Владимира Цвијана и даље тема на друштвеним мрежама

Смрт Владимира Цвијана и даље тема на друштвеним мрежама

од admin
0 коментар

 

Подсетимо, пре месец дана објављено је да се Цвијан утопио почетком јануара 2018, те да ни на гробљу нема његовог презимена, него само имена.

Адвокат Иван Нинић објавио је на Твитеру захтеве за информације од јавног значаја, које је упутио Безбедносно информативној агенцији и Министарству унутрашњих послова, са по пет питања у вези са животом и смрћу Владимира Цвијана.

У захтеву упућеном на адресу БИА, Нинић је поставио питање да ли је Цвијан по било ком основу био предмет оперативне обраде, те да ли је БИА над њим спроводила посебне доказне радње тајног надзора комуникације и праћења.

Адвокат је питао и да ли агенција поседује податке о оперативној обради Цвијана те да ли су они прослеђени тужилаштву, да ли је службеник БИА присуствовао увиђају када је пронађено Цвијаново тело, као и да ли је БИА вршила размену оперативних података поводом живота и околности смрти Цвијана.

Нинић је питао агенцију да ли је вршила оперативне провере, односно да ли је прикупљала оперативне информације о узроку и околностима смрти Цвијана.

Нинић је од МУП-а затражио одговоре које све писане исправе, видео, фото и аудио записе они поседују поводом свих предузетих полицијских радњи у вези са истрагом Цвијанове смрти и њихове копије.

Он је затражио и копију свих видео, фото и аудио записа које МУП поседује у вези истог случаја.

Такође, Нинић жели да зна да ли је МУП вршио службену размену оперативних података поводом смрти Цвијана, као и информације из евиденције граничне полиције о свим евидентираним преласцима државне границе Владимира Цвијана.

„Када институције заћуте, следи алтернативна грађанска истрага“, поручио је Нинић.

Председник покрета Двери Бошко Обрадовић питао је у понедељак надлежне да ли је актуелни министар одбране Небојша Стефановић пустио у јавност, после три године, информацију да је Владимир Цвијан мртав и да ли су због тога прекинуте све истраге против Стефановића.

– Да ли је то порука коју је Стефановић послао Вучићу и да ли су после те поруке обустављене све даље истраге против Стефановића. Да ли оно што Небојша Стефановић зна о Владимиру Цвијану јесте једна од ствари којом Стефановић уцењује Александра Вучића и избегава своје хапшење – упитао је Обрадовић на конференцији испред Владе Србије, што је преношено и на налозима на друштвеним мрежама.

Хрватски новинар Домагој Маргетић написао је на Твитеру да је Владимир Цвијан имао намеру да објави књигу.

– Цвијан је намјеравао објавит књигу. Кад смо разговарали како је испало посљедњи пут, рекао је да је рукопис готов и било је у плану да је објави у Београду – написао је Маргетић. Он је у низ твитова, али и гостовања на свом Јутјуб каналу, изнео да му је Цвијан био извор.

Маргетић помиње црни меморијски стик, који му је наводно у фебруару 2014. у Београду дао Владимир Цвијан, као и похрањене 8.342 странице документације и тајних списа.

Маргетић је подсетимо, 2013, био актер једне и за српске прилике чудне афере у Београду, када је оставку на чланство у СНС поднео Оливер Антић, саветник тадашњег председника Томислава Николића.

Маргетић је тада наступао у име извесне организације Антикорупцијска лига Балкана и тврдио да има документе и сазнања да је из Србије током пљачкашке приватизације изнето 60 милијарди евра.

Антић је поднео оставку зато што је најавио Маргетићево објављивање докумената на прес конференцији, на којој је хрватски новинар само означио Млађана Динкића, тадашњег председника у међувремену угашене странке Уједињени региони Србије, да је „сакрио новац“ изнешен из земље.

Маркетић је тврдио да је наводне документе о томе предао Управи криминалистичке полиције Србије, а убрзо више нико није помињато ни те документе, ни ту причу.

Динкић, бивши министар финансија и привреде, и бивши гувернер НБС повукао се из јавног живота, након што УРС није прешао цензус на изборима 2014. Последње јавне информације говориле су да је власник консултантске фирме „МД солутион“ и неформални саветник Александра Вучића, председника Србије.

М. Д. М. – П. Д.   Данас

Можда ти се свиди

Оставите коментар