Почетна » НМЗ: Београд на води д.о.о припрема рушење Старе поште у Савској

НМЗ: Београд на води д.о.о припрема рушење Старе поште у Савској

од Други Пишу
0 коментар

У току је јавни увид у урбанистички пројекат којим је планирано рушење Старе поште у Савској улици. Инвеститор урбанистичког пројекта је Град Београд, а финансијер је фирма Београд на води д.о.о. Пошто је парцела на којој се налази зграда Старе поште у јавној својини, а зграда поште је у државној својини, као и у случају Београдског сајма рушење поште на иницијативу Београда на води је противзаконито.

Урбанистички пројекат је израдила фирма Машинопројект Копринг а.д. Ова фирма је урадила урбанистички пројект за куле Београда на води, идејно решење за К-Дистрицт противзаконито изграђен на заштићеној парцели споменика културе Калемегдана, као и идејно решење за Скyлине. Грађани могу да поднесу примедбе на урбанистички пројекат до 16. новембра а документација се од 2. новембра може преузети на сајту Града Београда – Градски огласи, конкурси и тендери.

Зграда старе поште у Савској припада просторној културно-историјској целини Савамала за коју је у току израда предлога одлуке за проглашење културног добра. Ово објашњава зашто се финансијеру Београду на води д.о.о. оволико жури да поруши зграду поште пре него што буде проглашена за споменик културе. Културно-историјска целина Савамала је била под претходном заштитом у тренутку када су порушени објекти у Херцеговачкој па исту тактику можемо да очекујемо и у случају Старе поште.

У тексту урбанистичког пројекта је наведено: „Овим идејним решењем, предвиђено је уклањање постојећег објекта и изградња новог са идејом да се изврши потпуна обликовна реконструкција према изворном пројекту архитекте Момира Коруновића.” Рушење Старе поште није њена реконструкција већ уништење културног добра. Финансијер Београд на води д.о.о. не може да направи бољу, лепшу и старију пошту.
Урбанистичким пројектом је предвиђена свега 1/5 укупне површине новог објекта за културне садржаје, а већи део је предвиђен за комерцијалне садржаје. Плановима вишег реда који у урбанистичком пројекту нису наведени као плански основ је предвиђена намена за објекте и комплексе јавних служби за ово подручје, а не за комерцијалне садржаје. Такође је предвиђено спровођење у складу са важећим планом детаљне регулације који не постоји па је и у овом случају дошло до злоупотребе урбанистичког пројекта. Под културним садржајима се подразумева изложбени простор без позоришне бине. Из овога је јасно да уколико се Позориште Бошко Буха трајно исели са Трга републике неће бити услова за његово пресељење у зграду Старе поште у Савској како је претходно најављено.

Поред Старе поште је угрожен и парк код споменика културе Хотела Бристол јер је овде планирана изградња гараже за потребе Културног центра на месту Старе поште. Плановима вишег реда је за овај парк предвиђено да буде зелена површина. Ова намена се неће задржати уколико се овде направи гаража са планираних 208 паркинг места. У урбанистичком пројекту је наведено да је на овом подручју планиран и подземни тунел линије 1 Београдског метроа који ће водити до метро станице Савски трг. Уколико метро станица Савски трг буде направљена на планираној локацији биће угрожен споменик културе Железничка станица на Савском тргу јер планирана метро станица залази у заштићену парцелу споменика културе. Угрожен је и Парк Луке Ћеловића јер је планирана изградња евакуационо-вентилационог шахта за потребе метро станице Савски трг. Подручје које је обухваћено шахтом заузима скоро половину парка.

Сматрамо да је срамно да актуелна управа Града Београда служи као параван Београду на води д.о.о. за уништавање наших културних добара. Захтевамо да се овај противзаконити урбанистички пројекат одбаци, а грађане позивамо да у што већем броју поднесу примедбе како бисмо спречили рушење Старе поште.

Можда ти се свиди

Оставите коментар