Почетна » Ђорђевић: Србија мора да брине о превенцији фемицида и пружи помоћ женама жртвама насиља

Ђорђевић: Србија мора да брине о превенцији фемицида и пружи помоћ женама жртвама насиља

од Други Пишу
0 коментар

Иако је од почетка ове године у Србији убијено најмање 20 жена у породично-партнерским односима, институције Републике Србије ћуте на захтеве опозиционих посланика да се о искорењивању фемицида расправља у Народној скупштини.

Пре 50 дана народна посланица Зелено-левог клуба, Биљана Ђорђевић, је као чланица Одбора за људска и мањинска права и равноправност полова поднела предлог за организацију јавног слушања на тему фемицида. Седница овог Одбора, који се и иначе ретко састаје, није заказана од средине априла иако Народна скупштина већ дуже од месец дана расправља о ситуацији у земљи и одговорности институција након два масакра у Рибникару и Малом Орашју и Дубони.

Сврха јавног слушања јесте да чланови Одбора, али и други народни посланици, добију информације, стручна мишљења и коментаре заинтересованих грађана који се баве фемицидом, о спровођењу постојећих закона или потреби да се питања која су у надлежности Одбора уреде на другачији начин. Фемицид као убиство жена у породично-партнерским односима је најекстремнији вид кршења људских права. Предложене теме за јавно слушање се тичу успостављања националног контролног механизма за праћење и анализу фемицида, утврђивања дисциплинске одговорности професионалаца – пре свега тужилаца и судија – који својим поступањем или непоступањем нису спречили да животи убијених жена и деце буду спашени, као ии питање фемицида као посебног кривичног дела.

“Три теме за јавно слушање које сам предложила важне су због тога што је национални контролни механизам за праћење и анализу фемицида предвиђен Стратегијом за спречавање и борбу против родно заснованог насиља према женама и насиља у породици 2021–2025, и у складу са препорукама специјалне известитељке УН за насиље према женама. Након фемицида у Пироту и Новом Саду, где предузете мере институција нису спасиле животе ових жена, неопходно је да разговарамо о дисциплинској одговорности професионалаца. Најзад, чињеница је да се убиство жена у породично-партнерским односима често квалификује као лакше кривично дело и да се изричу благе казне починиоцима, због чега је срамна и незналачка оцена министарке правде Маје Поповић, да је само спомињање фемицида вид дискриминације јер је свеједно да ли је убијен мушкарац или жена”, изјавила је Биљана Ђорђевић.

За Зелено-леви фронт Србија против насиља подразумева Србију у којој се брине о превенцији фемицида и пружа помоћ и подршка женама жртвама насиља.

Не давимо Београд / Зелено-леви фронт

Можда ти се свиди

Оставите коментар