Почетна » Доклестић: Свако би отпустио адвоката који га заступа као Вучић Србију у преговорима о Косову и Метохији

Доклестић: Свако би отпустио адвоката који га заступа као Вучић Србију у преговорима о Косову и Метохији

од Други Пишу
0 коментар

Председник Правног савета Народне странке, адвокат Слободан Доклестић, изјавио је да је председник Србије Александар Вучић супротно Уставу приграбио овлашћења владе и „потпуно нестручним“ преговарањем и спровођењем бриселских споразума о Косову и Метохији довео Србију на корак до највећег националног понижења у историји – добровољног одрицања од идентитетски, културно и верски најважнијег дела наше територије.

„Сваки грађанин би одмах отпустио адвоката који би га у неком спору заступао онако како је Вучић заступао Србију у преговорима о Косову и Метохији. Вучић је потрчао да испуни све што је на штету Србије, а да није обезбедио да друга страна испуни једину обавезу коју је имала по Бриселском споразуму“, рекао је Доклестић у интервјуу за канал Србин инфо.

Доклестић је истакао да је Вучић, све „бусајући се у патриотске груди“, предао Албанцима Газиводе, Валач, електроенергетски систем, укинуте су регистарске таблице Србије, признао је косовске личне карте и пасоше, СНС је „под фирмом“ Српске листе била у коалицији са Хашимом Тачијем и Рамушом Харадинајем и Аљбином Куртијем, а албанска специјална јединица РОСУ је дошла на север Косова и Метохије.

„Сада хоће да нам ’продају’ Заједницу српских општина као некакав уступак да бисмо потписали ’француско-немачки’ споразум. Дотле нас је Вучић довео, а потписивање таквог споразума значило би цепање наше тапије на Косово и Метохију и поништавање Резолуције 1244 Савета безбедности УН. Тиме би Србија изгубила право на Косово и Метохију“, рекао је Доклестић.

Доклестић је навео да Вучић нема никаква овлашћења по Уставу Србије да преговара о Косову и Метохији, јер је Уставом прописано да спољну и унутрашњу политику води једино и искључиво Влада Србије и она ту надлежност не може да пренесе на било који други државни орган.

„Садашњи председник Србије је свесно направио забуну у вези са уставним овлашћењима. Он намерно погрешно тумачи одредбу Устава по којој председник представља државу у земљи и иностранству, и на основу тога је приграбио надлежности владе и преузео вођење унутрашње и спољне политике“, рекао је Доклестић.

Доклестић је додао да је представљање државе у земљи и иностранству заправо „протоколарна функција“, која значи да „председник персонификује државу појављивањем на пријемима, међународним скуповима и приредбама на којима симболично представља Србију“.

„Он је, дакле, персонификација државе у симболичком смислу. Вођење политике је нешто друго и то је Уставом поверено Влади Србије, а председник ту нема никаквих овлашћења“, рекао је Доклестић.

Председник Правног савета Народне странке је навео да су поводом свакодневног, неспорног и очигледног кршења Устава које чини Вучић затајили сви државни органи – Уставни суд, Влада Србије и републички јавни тужилац Загорка Доловац.

„Уставни суд као да не постоји, а тужилаштво је спустило ролетне и информише се преко телевизије Пинк. Уставни суд од Другог светског рата до данас није нити једном утврдио да је неки носилац државне власти прекршио Устав, јер то не постоји као концепт. Уместо да контролише политичку власт, Уставни суд је под контролом власти“, рекао је Доклестић.

Доклестић је истакао да је највећи проблем то што тужилаштво није независно, па поступајући тужиоци морају да раде по обавезним упутствима и инструкцијама које им прописују надређени у тужилачкој организацији и наређују им „шта да гоне и како да гоне“.

„Тужилаштво је под контролом државне власти, а она неће да гони саму себе. То стање је формално-правно легализовано тиме што у Уставу и даље пише да је тужилаштво самостално, али није независно. Оно мора бити независно, ако не у целости, онда бар у делу посебног тужилаштва које би се бавило такозваним политичким криминалом. Независност значи да тужиоцу нико, ни у тужилаштву ни ван њега, не сме да издаје налоге како и шта да ради“, рекао је Доклестић.

„Нико пред судом неће бити осуђен за такозвани политички криминал, а то је криминал који има политичку подршку и заштиту, све док тужилаштво не буде независно, за шта је потребна темељна реформа уставно-политичког система“, закључио је Доклестић.

Можда ти се свиди

Оставите коментар