Почетна » „Доловац чека да се прашина слегне и да не уради ништа“

„Доловац чека да се прашина слегне и да не уради ништа“

од Други Пишу
0 коментар

Организатори недавно одржаних протеста за независно правосуђе адвокати Јован Рајић, Чедомир Кокановић и Иван Нинић Државном већу тужилаца поднели су захтев за присуствовање наредној седници Државног већа тужилаца. Јован Рајић објашњава да је седница заказана за данас, али да је јавност искључена из њеног рада.

„Нас су јуче обавестили да ће седница бити одржана данас. Међутим, тема није она коју смо ми очекивали, имајући у виду да смо иницијативу за разрешење Загорке Доловац, Ненада Стефановића и Бранкице Марић поднели још 8. марта, логично и природно је било да ће то бити макар разматрано на седници, а и пре тога. Међутим, званично смо обавештени да је тема седнице разрешење једног од заменика, не оног о коме смо говорили, и због кога су одржани недавно протести. Друга битна информација је да је јавност искључена са ове седнице, и добили смо информацију да није могуће њој присуствовати“, каже он и напомиње да таква одлука није у супротности са законом, али напомиње да је главно питање када ће бити одржана седница на којој ће бити разматрана разрешења која јавност највише интересују.

Према његовим речима, оно што брине је начин на који се седнице одржавају.

„Према информацијама које имамо, а које су врло поуздане, седнице се одржавају тако што Загорка Доловац, као председавајућа, позива телефоном чланове Већа, пита их да ли су сагласни са темема денвног реда као и да ли су сагласни са одлукама које се доносе. То значи да у тужилаштву и ДВТ-у влада аутократија“, сматра Рајић.

Најављује подношење новог захтева за присуствовањем наредној седници и истиче да питање оставке челних људи овог тела морају да се нађе на дневном реду.

„Они не морају да усвоје нашу иницијативу, не морају њих да разреше, али морају о њој да расправљају. Суштина приче је да Загорка Доловац ради оно што иначе ради, а то је да ћути и игнорише проблем. Чека да се прашина слегне. Мисли да ће се то и овог пута тако решити, али неће. Она наставља да ћути, а због тога је и постављена, да не би радила ништа“, објашњава Цвејић.

Он је навео да су протести који су одржавани испред Владе Србије привремено стопирани, као и да не искуључује радикализацију протеста уколико не дође до усвајања захтева.

„То укључује и оно што смо најавили прошли пут, блокарање Газеле, а о наредним корацима ћемо накнадно одлучивати“, казао је Цвејић.

Foto: Medija centar Beograd

Н1 Београд

Можда ти се свиди

Оставите коментар