Почетна » Гардијан о дешавањима на Косову: Ако се докаже да је Вучић умешан, то би могло да доведе до санкција Србији

Гардијан о дешавањима на Косову: Ако се докаже да је Вучић умешан, то би могло да доведе до санкција Србији

од Други Пишу
0 коментар

Косово је оптужило Србију да стоји иза паравојне групе која је у недељу направила заседу полицијској патроли и сукобила се са косовским снагама.

Власти у Приштини су приказале низ модерног наоружања које је група користила, укључујуц́и два оклопна аутомобила српске производње и бацач граната, уз документ који наводно показује да је бацач граната, који је произвела компанија Застава наоружања, испоручила српска војска, пише британски Гардијан.

Косовска влада је такође тврдила да је вођа групе био истакнути политичар косовских Срба лојалан српском председнику Александру Вучиц́у, а да је један од тројице борца паравојних формација убијених у недељу био бивши телохранитељ Александра Вулина, шефа српске обавештајне службе који је санкционисан од стране САД. јула за корупцију.

„Ова група је дошла из Србије, обучавају се у Србији, финансирају их и опремају војска Србије и њена полиција“, рекао је за Гардијан косовски министар унутрашњих послова Џељаљ Свечља.

„Део оружја је одузет из магацина војске и предат терористима који су на Косово дошли из Србије“.

Свечља је рекао да је његово министарство поделило доказе са западним амбасадама и агенцијама.

„Оно што су хтели је да заузму територију Косова и да отворе нови канал комуникације, нови пут од Србије до Косова“, рекао је он и додао да је крајњи циљ подела земље.

Влада Србије је негирала умешаност у оружану групу, али је одржала званичан Дан жалости за троје мртвих.

Вучић је покушао да оправда њихове поступке лажном тврдњом, на састанку са руским амбасадором у Београду, да косовска влада спроводи етничко чишћење.

Косово наводи да је групу предводио Милан Радоичић, заменик лидера странке Српска листа коју подржава Београд, а која доминира политиком у четири општине са српском већином на северу Косова.

Свечља је рекао да обавештајна служба његове земље верује да је Радоичић, који су санкционисале САД и Велика Британија, рањен и да се опоравља у главној војној болници у Београду.

Тврдња није могла бити независно верификована. Радоичић се није јавно изјашњавао, али је министар спољних послова Србије Ивица Дачић тврдио да је снимак на којем се види Радоичић међу припадницима паравојске „превара“.

Сукоб се догодио у тренутку када су преговори уз посредовање ЕУ усмерени на нормализацију односа између две земље у застоју, при чему је Вучић обећао да никада нец́е признати Косово, а косовска влада је због тога одбила да успостави полуаутономну асоцијацију српских општина.

САД подржавају преговоре и до сада су стајале на страни Европе јер су већину кривице за њихов неуспех свалиле на косовског премијера Аљбина Куртија. Али Бајденова администрација истражује умешаност Београда у паравојну јединицу и покушава да открије њену мисију.

Уколико се утврди да је Вучић био умешан, то би могло да промени приступ преговорима који су заузели САД и ЕУ, које су законодавци са обе стране Атлантика критиковали као пристрасне према Београду. То би могло да доведе и до санкција Србији.

„Све је јасније да је на делу био сценарио да се изазове сукоб како би српска војска ушла да заштити српски народ на северу и тако спровела поделу Косова“, рекла је Соња Бисерко, председница Хелсиншког одбора за људска права у Србији.

„Ова операција, без обзира ко је директно одговоран за њу у Београду, прешла је црвену линију коју Запад не може да толерише“, рекла је Бисерко.

„Ову ситуацију није испровоцирао Курти, како коментарише већина у Београду. Напротив, показао је зрелост, а косовска полиција професионализам“.

У брифинг документу за ЕУ, косовска влада је рекла да је „група од десетина маскираних наоружаних људи отворила ватру на рутинску патролу полицајаца“ 24. септембра у селу Бањска у близини границе са Србијом.

У сукобима је погинуо један косовски полицајац, три припадника паравојне групе, а неколико је повређено. Српска група се затим у оклопним аутомобилима повукла до манастира у близини села, што је довело до сукоба.

Пре него што је косовска полиција успела да преузме контролу над манастиром, рекао је Свеча, неки од паравојних група су успели да побегну и пређу у Србију.

Амерички државни секретар, Антони Блинкен, осудио је напад на косовску полицију и рекао: „Починиоци овог злочина морају бити позвани на одговорност кроз транспарентан истражни процес.

„Позивамо владе Косова и Србије да се уздрже од било каквих акција или реторике који би могли додатно да подстакну тензије.

Блинкен је позвао на „повратак дијалогу уз посредовање ЕУ“.

Едвард П Џозеф, бивши заменик шефа мисије на Косову Организације за европску безбедност и сарадњу, рекао је да ће, ако Београд стоји иза паравојне групе, САД морати да преиспитају свој приступ региону.

„Ствар је у томе да су позиви на дијалог испразни сада када је читава америчка стратегија – да се Вучићева Србија култивише као ’партнер’ – експлодирала“, рекао је Џозеф, сада виши сарадник на школи за напредне међународне студије Универзитета Џонс Хопкинс. у Вашингтону.

„Вучићево порицање сазнања веродостојно је отприлике колико и илузорна политика САД према Србији“.

Шпенд Ахмети, независни косовски политичар и бивши градоначелник Приштине, рекао је: „Јасно је да ће следећи дани и недеље бити напети. Ово није готово.

„Мртве милиције третиране су као хероји и то значи да је ово позив за више ’хероја’, али је такође извесно да су им сада обезглављене способности.

Foto: FoNet/Milica Vučković

С. Д.   Данас

Можда ти се свиди

Оставите коментар