Почетна » Фабрика оружја „Застава“ потврдила: Два бацача граната коришћена у Бањској су наше производње

Фабрика оружја „Застава“ потврдила: Два бацача граната коришћена у Бањској су наше производње

од Други Пишу
0 коментар

Два бацача граната М93, која су заплењена после оружаног сукоба у Бањској, део су архиве производње фабрике оружја Застава у Крагујевцу. Ово се наводи у одговору који је овај произвођач оружја у Србији упутио Балканском сервису Радија Слободна Европа, након захтева за приступ информацијама од јавног значаја.

Ово је први пут да највећа српска фабрика оружја потврђује раније објављену информацију власти на Косову да је група наоружаних лица која је учествовала у оружаном сукобу имала оружје произведено у Србији.

Међутим, оно што остаје непознато и након одговора Заставе, јесте када су два поменута бацача граната произведена, коме су продати и како су доспели у руке групе која се сукобила са Косовском полицијом, подсећа албански РСЕ.

За овај напад у току су одвојене истраге, које спроводе Београд и Приштина.

Одговорност за напад преузео је Милан Радоичић, бивши потпредседник Српске листе.

У данима након напада, власти на Косову изложиле су заплењено оружје. Према изложеном оружју, РСЕ је идентификовао серијске бројеве бацача граната, а затим се 2. новембра обратио Застави за додатне информације, односно да ли је ово оружје произведено у фабрици ове компаније и, ако јесте, коме је продато. .

Муниција и оружје, за које је Косовска полиција саопштила, пронађени су у и око манастира у Бањској, наводи РСЕ на албанском.

Након што компанија није одговорила на питања, РСЕ је 20. октобра послао захтев Застави за приступ информацијама од јавног значаја, а Застава је одговорила две недеље касније.

Фабрика оружја Застава, која је произвела идентификоване бацаче граната, одбила је да да информације о томе када и коме су испоручени бацачи граната.

Застава је тврдила да одбија да покаже детаљније податке јер би „то озбиљно угрозило одбрану државе и националну или јавну безбедност“.

Додали су да би то угрозило „међународне односе“ и представљало „кршење правила међународног арбитражног права“.

Али зашто постоји толики ризик, српска фабрика наоружања не објашњава.

Према Закону о производњи и промету наоружања у Србији, произвођач наоружања и војне опреме дужан је да трајно води евиденцију о наоружању које производи. Ови подаци обухватају податке о врсти, количини, серијском броју, купцима и роковима испоруке, подсећа албански РСЕ.

Након заплене оружја у Бањској и Звечану, РСЕ је идентификовао и снајпер Блацк Арров М93 по серијском броју.

У захтеву упуц́еном фабрици „Застава“ било је и питања о овом снајперу, али је Застава рекла да „не постоји у нашој архиви“.

За друго оружје, минобацач М69 коришц́ен у нападу, речено је да није део производног програма фабрике оружја Застава.

Косовска полиција је после оружаног сукоба 24. септембра изложила ракетне бацаче, бацаче граната, вишенаменске аутоматске пушке, снајперске пушке, војна возила, експонате, детонаторе, муницију и друго оружје, за које је рекла да је заплењено у Бањској.

Власти на Косову оптужиле су Србију да стоји иза подршке групи која је извршила напад, како у погледу подршке оружјем, тако и пружања обуке у војним базама у Србији.

Србија је негирала било какву умешаност у напад, који Косово сматра терористичким нападом.

Foto:TANJUG/ STR

Андрија Лазаревић   НОва

Можда ти се свиди

Оставите коментар