Почетна » Инвеститор Химмел градња доо постаје власник објеката и добија право коришћења парцеле на којој се налази парк Београд башта

Инвеститор Химмел градња доо постаје власник објеката и добија право коришћења парцеле на којој се налази парк Београд башта

Саопштење за јавност Наше месне заједнице

од Жиг Инфо
0 коментар

Четири дана након јавне расправе за план детаљне регулације за који је градски урбаниста Марко Стојчић тврдио да ће решити статус парка “Београд башта” у катастру се појавила предбележба из које се види да ће Химмел градња доо постати нови власник 2 објекта и добити право коришћења парцеле на којој се налази парк “Београд башта” у Брегалничкој улици на Звездари.

На основу купопродајног уговора је у току пренос власништва над објектима и права коришћења на парцели на којој се налази парк “Београд башта” са Милице Вучић на инвеститора Химмел градњу доо са Врачара. Иза Химмел градње доо стоји Дејан Чогурић преко своје друге две фирме. Власник фирме Химмел градња доо је Привредно друштво за консалтинг и менаџмент послове Приме девелопмент доо. Власник Приме девелопмент доо је фирма НестАссет Београд чији је једини власник Дејан Чогурић. Све три компаније су регистроване на истој адреси у Молеровој 32 на Врачару.

Химмел градња доо чија делатност је разрада грађевинских пројеката је 2020. године преко своје ћерке фирме ПурЕстате доо започела припреме на изградњи седмоспратнице на углу Париске и Узун Миркове улице у центру Београда преко пута Калемегдана. На парцели на којој се гради ова седмоспратница се некада налазио хотел „Српски краљ“ а онда и ресторан „Централ парк“ који је 2012. изгорео до темеља. Химмел градња доо је финансирала израду урбанистичког пројекта за изградњу ове зграде који је усвојило Министарство грађевинарства које је и издало локацијске услове и грађевинску дозволу иако није за то надлежно већ је надлежан Секретаријат за урбанизам и грађевинске послове Градске управе Града Београда. Урбанистички пројекат је потврдио Ђорђе Милић помоћник Министра грађевинарства Горана Весића који је и члан Комисије за планове Скупштине града Београда.
Инвеститору ПурЕстате доо је Министарство грађевинарства 2020. одбило први захтев за издавање локацијских услова за изградњу седмоспратнице у Узун Мирковој зато што је идејним решењем поднетим уз захтев прекорачена максимална дозвољена висина објекта. Усвојеним урбанистичким пројектом и идејним решењем је планирана висина објекта била преко 33 метра што је око 10 спратова, док је урбанистичким планом дозвољена максимална висина објекта 26 метара. Инвеститор је овако покушао да добије дозволу да гради 2 спрата преко дозвољеног у чему је и успео после годину дана. У марту 2021. је Министарство грађевинарства издало инвеститору локацијске услове са идентичним прекорачењем висине објекта, а на основу ових локацијских услова је 2 године касније издало и грађевинску дозволу. Шест месеци након што је Министарство грађевинарсва издало спорне локацијске услове за изградњу седмоспратнице је инвеститор ПурЕстате доо променио власника па је уместо Химмел градње доо власник ПурЕстате доо постала фирма ЕастЦон Гроуп Б.В. из Холандије.

Извођач радова на изградњи седмоспратнице на углу Париске и Узун Миркове је фирма Југоградња доо која је била сувласник фирме Владетина 22 доо заједно са градским урбанистом Марком Стојчићем у тренутку када је почела изградња четвороспратнице у Владетиној 22 на Палилули. Марко Стојчић је преко фирме Владетина 22 доо чији је данас једини власник и још 2 своје фирме изградњом ове четворспратнице стекао 6 станова на овој локацији.
Министарство грађевинарства је већ изашло у сусрет инвеститору Химмел градња доо за седмоспратницу на углу Париске и Узун Миркове тако што је усвојило противзаконити урбанистички пројекат и издало локацијске услове и грађевинску дозволу за зграду веће висине од максималне дозвољене иако за то није било надлежно. Оправдано изражавамо забринутост да опет може доћи до сличне злоупотребе када је у питању парк “Београд башта” у Брегалничкој улици на Звездари за који је планом вишег реда (Планом генералне регулације Београда) планирано становање и спровођење баш израдом урбанистичког пројекта. Зато смо са комшијама покренули петицију за очување парка “Београд башта” којом тражимо измену плана вишег реда тако да “Београд башта” напокон буде дефинисана као парк и да град Београд изврши експроприацију парцела од приватних власника објеката.

Можда ти се свиди

Оставите коментар