Почетна » Јеремић: Глас за Народну странку је најсигурнији избор за забрану копања литијума

Јеремић: Глас за Народну странку је најсигурнији избор за забрану копања литијума

од Други Пишу
0 коментар

Носилац листе „Народна страна – Сигуран избор. Озбиљни људи“ Вук Јеремић изјавио је да власт очигледно није одбацила „француско-немачки“ план за независност Косова и Метохије нити је недвосмислено забранила копање литијума, што су две највеће опасности за државу Србију, и да је глас за Народну странку најсигурнији избор да се те две опасности избегну.

„Председник Србије Александар Вучић је у септембру у Њујорку са потпредседником Европске комисије Марошом Шефчовичем потписао писмо о намерама у вези са стратешким партнерством за снабдевање литијумом ЕУ, која у својим званичним документима предвиђа да ће Србија у наредних 10 година бити главни извор снабдевања ЕУ литијумом“, рекао је Јеремић телевизији Тањуг.

„То је веома озбиљна ствар, јер су у игри много велике паре и интереси. Копање литијума у Србији би уништило животну средину и зато мора бити спречено и Рио Тинто мора бити одстрањен из Србије, што ће бити још теже него одбацити ’француско-немачки’ план. То ће захтевати озбиљне дипломатске и међународно-правне акције како би се спречило да Србија буде прво место на свету на којем се литијум копа тамо где живе људи“, додао је Јеремић.

Јеремић је навео да се литијум копа у пустињама Чилеа, Америке, Кине, Аустралије и на тим местима не живе људи, а да у Немачкој постоји у геотермалним водама и може се експлоатисати без уништавања животне средине, док је у Србији у чврстом облику руде јадарит.

Носилац листе „Народна странка – Сигуран избор. Озбиљни људи“ рекао је да је председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен у Београду стајала поред Вучића када је рекла да „француско-немачки“ план подразумева дефакто признавање „Косова“ и тиме отклонила све дилеме о значењу тог документа.

„Зато тај план мора бити недвосмислено одбачен, а очигледно је да га власт није одбацила. Ако не буде одбачен, ’Косово’ ће постати члан УН, што би означило почетак даљег растакања државе и то не би био последњи ултиматум који долази у Београд, јер би на столу ускоро био и ’француско-немачки план 2’ за ревизију Дејтонског споразума, односно положаја Републике Српске“, навео је Јеремић.

Јеремић је навео да само институције државе Србије могу да заштите Србе на Косову и Метохији и да би зато на север покрајине требало вратити институције укинуте Бриселским споразумом из 2013. године и каснијим споразумима.

Упитан да ли је то утопија, Јеремић је одговорио да „наш опстанак на Косову и Метохији не сме бити утопија“.

Можда ти се свиди

Оставите коментар