Почетна » ПОНОШ: Треба нам најшири опозициони фронт, али не може да се чека довека

ПОНОШ: Треба нам најшири опозициони фронт, али не може да се чека довека

од Други Пишу
0 коментар

Председник странке Србија центар (СРЦЕ) Здравко Понош изјавио је вечерас да најважнији циљ опозиције мора да буде да Александар Вучић и његова власт оду како би се спасила Србија, и да ниједан други интерес не може да се претпостави томе, па зато треба да се иде заједно на изборе и формира прелазна Влада садашње опозиције, која би имала орочено трајање, елементарно средила стање и обезбедила фер и поштене изборе.

„Могуће је да се опозиција договори, занемари разлике на неко време, временски орочи заједничко деловање у најширем форматукако би се покренула лустрација и припремили регуларни избори“, рекао је Понош у емисији „Неwснигхт“ телевизије Н1.

Он је додао да то није наиван да ће то бити лако остварити, јер је проблем да и једна странка буде против.

Алтернатива томе је да се иде у више колона организованих на начин да се повећа излазност и кумулативан резултат опозиције.

„Залажем се да радимо и наступамо заједно, али не можемо да чекамо довека на то, зато смо ми из Србија Центра кренули да радимо заједно са Демократском странком и странком Заједно „, нагласио је Понош.

Понош није желео да калкулише кога би лично звао да се придружи наведеном формату, али је навео да је тај формат отворен.

Он је казао како Александру Вучићу ништа не верује, па и на тему избора, а да логика каже да неће расписати било какве изборе да би они били одржани до краја године, него ће то највероватније бити на пролеће.

Парламентарни избори, нагласио је, служиће му да може да избегне губитак многих на локалу, ако би се одржали одвојено.

„На неке изборе не сме да изађе, јер зна да ће их изгубити, а на неке не сме јер није испунио преузете обавезе око Косова“, оценио је Понош.

Према његовом мишљењу, Вучићу је Српска напредна странка механизам на који остварује личну власт, а Србију као објекат на коме испољава ту власт.

„Пропагира како се једе паризер, а не зна како се прави сендвич. То је демагогија, одвраћање пажње од поразних резултата његове власти. То је пораз друштва, вређање интелигенције грађана“, констатовао је Понош.

Упитан о ефектима Вучићевог учешћа на седници Генералне Скупштине УН, Понош је рекао да не очекује неке значајније искораке по важним темама, укључујући и Косово. Дешаваће се неки састанци на маргинама заседања Генералне скупштине УН, али ншта посебно важно јер се важни састанци озбиљно припремају унапред, а они успешни се обављају у престоницама којима је важно да се то деси баш код њих.

„Не видим да ће ова Генерална Скупштина донети нешто посебно велико. Од пет великих само се Бајден појавио. Неће решавање Косова тамо бити главна тема. То што се Вучић сликао на пријему код Немаца, то су три протоколарне реченице“, закључио је Понош.

Можда ти се свиди

Оставите коментар