Почетна » НУНС: Опасне поруке Српског покрета Двери

НУНС: Опасне поруке Српског покрета Двери

од Жиг Инфо
0 коментар

Независно удружење новинара Србије најоштрије осуђује саопштење Српског покрет Двери у ком се на непримерен и опасан начин критукује емисија „Јунаци доба злог“ на телевизији Н1 посвећена епископу бачком Иринеју Буловићу.

Двери инсинуирају да “годинама прозападни медији у Србији имају дугорочну агенду да лажима и подметачинама уруше ауторитет најпоштованије институције у српском народу, али је очигледно да им то не полази за руком, па морају да ангажују додатне медијске ресурсе” и тврде да се представљањем лика и дела епископа Буловића заправо вређају традиционалне и духовне вредности нашег народа.

Веома забрињава лажна тврдња Двери да би „овакав однос према најбројнијој верској заједници у Србији, у модерним европским друштвима, на која се ови медији често позивају, био најоштрије правно санкционисан“, а посебно њихово подсећање „какве су биле реакције у Француској када су вређана права муслиманских верника“, јер се тако призивају убиства новинара и неистомишљеника, по угледу на терористички напад на редакцију париског недељника Шарли Ебдо.

Питамо да ли је то начин на који ће се покрет Двери убудуће обрачунавати са својим неистомишљеницима, посебно новинарима, који не деле њихове вредности и верске погледе на живот?

НУНС позива учеснике у јавном животу, посебно политичаре, да схвате значај јавне речи које могу имати далекосежне последице и престану са опасним етикетирањем и таргетирањем професионалних новинара, а надлежне органе да реагују и не дозволе јавне позиве на линч неистомишљеника.

И овај случај ћемо уврстити у нашу базу напада и притисака на новинаре и о њему обавестити међународне организације и институције.

НУНС, 29. март 2022.

Можда ти се свиди

Оставите коментар