Почетна » Индекс корупције: Србија другу годину заредом на свом најслабијем резултату

Индекс корупције: Србија другу годину заредом на свом најслабијем резултату

од admin
0 коментар

 

Србија није забележила напредак и са 38 поена, исто као и претходне године, остаје на свом најнижем резултату од 2012. од када су подаци упоредиви.

Србија 96. место дели са још пет земаља Аргентином, Бразилом, Индонезијом, Лесотом, и Турском. Србија и друге земље са Западног Балкана сврстани су у регион источне Европе и централне Азије.

Земља се више не сматра демократијом већ хибридним режимом и влада је постала озлоглашена по јаком утицају на медије, узнемиравању независних критичара и држању нефер избора, наводи се у извештају.

Недостатак транспаретности владе око главних страних инвестиција изазива распрострањену забринутост, што се одражава на недавни талас јавних протеста против спорног пројекта истраживања литијума.

Покрет на нивоу земље приморао је председника и његову владајућу Српску напредну странку да измени закон о референдумума и повуче законе који би олакшал држави да експроприше земљу.

Указује се да је широм Западног Балкана и у Турској, која има индекс 38, концентрација власти у рукама аутократских вођа и њихових партија подривала је судску независност што помаже да се одржи то заробљавање државе.

Наводи се да су широм региона источне Европе и централне Азије ауторитарне владе шпијунирале, застраживале и нападале активисте, новинаре, опозиционе водје и обичне грађане.

Само три земље у региону имају индекс изнад глобалног просека од 43, а то су Грузија са 55, Јерменија са 49 и Црна Гора са 46.

Владе овог региона, наводи се, користиле су ковид-19 као претекст да даље сузбију критичне гласове, усвајале су рестриктивне законе, гушиле слободу говора и приступ информацијама и подривале независно судство.

На Западном Балкану Црна Гора има индекс 46, Северна Македонија и Косово 39, Босна и Херцеговина и Албанија 35. Словенија је на 41. месту са индексом 57, а Хрватска на 63. месту са индексом 47.

Индекс перцепције корупције рангира 180 земаља и територија широм света према показаном нивоу корупције у јавном сектору, а резултати се показују на скали од нула, што означава високу корупцију до 100 када је реч о врло чистој земљи или територији по питању корупције.

Бета/Н1

Можда ти се свиди

Оставите коментар