Почетна » Јеремић на Скупштини Народне странке позвао на уједињење патриотских снага на изборима

Јеремић на Скупштини Народне странке позвао на уједињење патриотских снага на изборима

од Други Пишу
0 коментар

Председник Народне странке Вук Јеремић позвао је данас на уједињење патриотских снага на изборима, јер је то услов да се у Србији догоде промене, које ће омогућити да се „као народ ујединимо око најважнијих националних питања“.

„Позивамо на саборност све који су спремни да се без компромиса упусте у заједничку борбу за слободну и бољу Србију. Да се ујединимо око одбацивања ’француско-немачког’ плана за независност Косова и Метохије, спречавања литијумске катастрофе и окончања колонијалне управе над Србијом“, рекао је Јеремић на Скупштини Народне странке.

Јеремић је навео да је Народна странка спремна за изборе и „тражиће од народа да јој укаже поверење и глас, као и да пусти свој глас“.

„Народна странка ће на изборима наступити часно, поштено, свим срцем, без калкулација, ако треба и самостално. Имамо образ, имамо веру, имамо програм и имамо људе, усправне, исправне и пристојне, људе који ланце не љубе“, рекао је Јеремић.
Јеремић је навео да би у рат у Израелу могле да се укључе и друге државе Блиског истока, што би изазвало нови талас милиона избеглица које би кренуле ка Европи, у којој неће бити добродошли за разлику од Украјинаца.

„Граница шенгенске Европе је на Батровцима и на Хоргошу. И кога ће онда да зову из Брисела, Берлина и Париза и да му кажу: ’Ево ти неколико милијарди, помоћи ћемо ти да те људе збринеш, биће то само привремено. Може део тих пара да иде и на друге ствари, знаћеш ти већ како’“, рекао је Јеремић.

„Дао Бог да нисам у праву, али ово је само једна од опасности и околности због које нам у овој деценији, а и оним после ње, треба слободна, самостална, самопоуздана и снажна и демократска држава, којом се не управља из амбасада и седишта мултинационалних корпорација и која не прави компромисе око својих граница“, додао је Јеремић.

Јеремић је представио „Проглас о српском питању у 21 веку“, који дефинише дугорочне стратешке циљеве државе и националне политике српског народа и састоји се од четири целине – слобода, самосталност, самоупоуздрање и снага.

„Пружамо руку свим политичким и другим организацијама које баштине национално одговорна, државотворна и демократска определења, институције, као и српске интелектуалце из земље и света, да заједнички на томе радимо и да за годину дана од данас, а идеално и пре тога, у Србији постигнемо јединство око најважнијих националних питања“, рекао је Јеремић.

Јеремић је навео да слобода за српски народ подразумева да његова матица буде истински демократска држава, заснована на владавини права.

„Неопходно је да се хитно, одлучно и недвосмислено одбаци ’француско-немачки’ план за независност Косова и Метохије, јер ин значи међународно-правно заокружену државу, такозвано “Косово”.
Успостављање такозване косовске државе био би почетак нестајања српске, да ли за пет, десет или 20 година, свеједно. Да ли ће ’француско-немачки’ план бити спроведен у дело, знаће се 2024. године“, рекао је Јеремић.

Јеремић је додао да самосталност подразумева неутралност, на првом месту војну, а да би она била одржива, потребно је увести обавезно служење војног рока по угледу на Швајцарску и Аустрију.

„Политичка неутралност Србије треба да се огледа у суздржавању од увођења санкција било којој држави на свету, осим када то одлучи Савет безбедности Уједињених нација, у складу са Повељом УН. Такође, Србија не треба да подржава војне интервенције против држава чланица УН које предходно није одобрио Савет безбедности. Ми као народ добро знамо и шта су санкције и шта су војне интервенције, и не желимо их никоме“, рекао је Јеремић.

Јеремић је додао да „нема ништа од чланства Србије у ЕУ у догледној будућности“ и да би зато Србија требало да затражи раздвајање процеса европских политичких и економских интеграција, са циљем да што пре пуноправно приступи Европском економском простору и да оствари савремене европске стандарде у што краћем року.

Председник Народне странке је навео да самопоуздање подразумева просвету и културу које су окосница свести о колективном постојању једног народа.

„Држава Србија мора да преузме продукцију уџбеника за основно и средње образовање и да уређује њихов садржај. Ти садржаји морају да буду дигитализовани и модернизовани, како би одговарали потребама савременог доба“, рекао је Јеремић.

Јеремић је истакао да је снага четврти стуб „Прогласа о српском питању у 21. веку“ и да она подразумева опоровак националне економије и демографије.

„Поновно успостављање финансијске суверености је од пресудног значаја. Ко управља финансијским системом једне земље, управља и њеном економијом и државом. Србија је, нажалост, предала финансијску сувереност, уступајући свој банкарски систем странцима, без могућности да на њега утиче. Због тога је неопходно основати Државну развојну банку као стожер јачања домаћег сектора, а Централној банци треба омогућити да кредитира своју државу и да купује њене хартије од вредности“, рекао је Јеремић.

Јеремић је додао да продаја воде, земље и природних ресурса странцима мора да се забрани.
„Много је мање злата и осталих руда под неким тамо брдом, него на нашим њивама и пашњацима. Злато је у главама и рукама наших вредних људи. Очување животне средине мора да буде највиши државни приоритет. Копања литијума у Србији не сме бити“, закључио је Јеремић.

Скупштина Народне странке изабрала је Јеремића за председника странке, а за потпредседнике Синишу Ковачевића, Владимира Гајића, Марину Липовац Танасковић, Ивану Парлић, Александра Радојевића и Јовицу Тодоровића.

Стефан Јовановић изабран је за генералног секретара Народне странке, а Слободан Доклестић за председника Извршног одбора Народне странке, док је Санда Рашковић Ивић изабрана за председницу Политичког савета Народне странке.

На Скупштини Народне странке говорили су Мило Ломпар, Борис Малагурски, Владимир Павићевић и Ђорђе Вукадиновић.

Скупу су присуствовали председник Двери Бошко Обрадовић, председник Доста је било Саша Радуловић, професори Чедомир Антић, Ратко Ристић, Дејан Мировић и Милош Ковић, као и Марко Јакшић, Бранимир Нешић, Махмут Бушатлија, Срђан Шкоро и други.

Можда ти се свиди

Оставите коментар