Почетна » СПЦ проверава свештенство у Канади: Владика проневерио новац из црквених фондова?

СПЦ проверава свештенство у Канади: Владика проневерио новац из црквених фондова?

од admin
0 коментар

Пред долазак комисије појачавају се оптужбе на рачун епископа канадског Георгија

СВЕШТЕНИЦИ Епархије канадске оптужили су владику Георгија (Ђокића) да је присвојио заслуге својих клирика и верника за прикупљање прошлогодишње помоћи за поплављена подручја у Србији, иако у акцији уопште није учествовао.

Ову и још низ других оптужби садржи писмо које је на адресу владике Георгија упутио део свештенства из Канаде. Свом архијереју они замерају и финанасијске злоупотребе, расипање црквених пара, али и бројне судске поступке са верницима и нецрквено понашање његових најближих сарадника у Епархији.

– Питамо вас како послује фонд „Цар Лазар“ и коме одлазе прикупљене паре и колико је новца укупно отишло за помоћ Косову и Метохији – каже се у писму. – Опет ћете завршити на суду. У судницу сте нас терали више пута. Осећали смо се понижавајуће и срамно пред судијама. Радије сте се крили иза адвоката, него што сте пред народом решавали проблеме.

Свештаници тврде и да су Канадску епархију суђења много коштала, па и да је владика адвокатима плаћао и по 60.000 долара по суђењу. Велики број људи са којима се није слагао, епископ Георгије је искључио из црквеног живота. Клирици сумњају и да је проневерен епархијски новац зарађен продајом свећа, али и средства здравственог, пензионог и гробљанског фонда.

– Ми свештеници, за које сте говорили да смо најбољи у СПЦ, постали смо нико и ништа, издајници, олош и брука. Тако сте нас све назвали на седницама – замерају клирици свом епископу.

На рачун владике Георгија годинама пљуште оптужбе за злоупотребе и лоше руковођење епархијом. У жижи напада, међутим, владика канадски посебно је последњих дана, откако је објављено да

В. М. – Р. Др.   Новости

Можда ти се свиди

Оставите коментар