Почетна » Шта све можеш у Србији кад си Вучићев кум

Шта све можеш у Србији кад си Вучићев кум

од admin
0 коментар

 Међународни пројекат “Пандорини папири” открио је сакривене послове неколико десетина светских лидера и више стотина функционера из чак 90 држава. У новооткривеним документима појавило се и име Николе Петровића, кума председника државе Александра Вучића, члана СНС-а и бившег директора државне компаније “Електромреже Србије”.

Како је писао КРИК, откривено је да је Петровић 2016. био власник офшор компаније „Арксхоре Интернатионал“ на Британским Девичанским острвима, преко које је имао рачун у Швајцарској у време док је био директор ЕМС-а.

Власништво над том фирмом није пријавио Агенцији за борбу против корупције и тиме починио кривично дело, јер је по закону био дужан да то учини.

Британска Девичанска Острва (БВИ) је мала острвска држава у Карипском мору и озлоглашена офшор дестинација, јер се подаци о власницима фирми у овој земљи чувају као најстрожа тајна.

КРИК је писао и да фирма „Арксхоре Интернатионал“ није једина офшор компанија коју је имао Петровић. У јануару 2019. основао је компанију „Фабергé Адвисорс” у Луксембургу и тако тајно ушао у низ послова у Србији – увоз лекова, развој технологије за соларну енергију, као и авио-превоз.

Посредством ове фирме, Петровић је купио авио-компанију „Аир Посх” од Станка Суботића. КРИК је открио да је продаја обављена испод цене, јер је Петровић фирму платио 100.000 евра, а она у свом поседу има авион вредан више од пола милиона евра.

Вучић: Немам појма чиме се бави мој кум

Упитан да прокоментарише ове наводе, Вучић је у фебруару ове године на конференцији за новинаре рекао да нема појма чиме се бави његов кум Никола Петровић, наводећи да има 75 кумова.

“Никада се нисам возио ни његовим аутобусима, ни авионима, нити било чим другим. Немам појма шта он купује и чиме се бави, човек се бави послом приватним, био је богат увек“, навео је Вучић.

Како је писао “Данас”, дан након објаве вести о куповини авио-компаније, Петровић је постао власник дела фирме у Србији – „Красиус ИТ солушн“. Он је купио и већинске уделе у фирмама „Сторенергy“, као и 51 одсто капитала фирме „Красиус“, која је плаћена 51 динар.

Уносан бизнис са МХЕ

Медији су објавили да је Вучићев кум власник, преко повезаних фирми, бар 10 мини-хидроелектрана у Србији. Према истраживању ЦИНС-а, од око 21,5 милиона евра, колико је држава исплатила власницима малих хидроелектрана (МХЕ) за откуп струје у 2020. години, највише је, преко 2,8 милиона, отишло Електропривреди Србије (ЕПС).

 

Друге по заради су биле фирме чије се власништво повезује са кумом председника Вучића, којима је исплаћено нешто мање од 1,9 милиона евра. И то је износ који се односи само на прошлу годину.

И о овом сегменту његовог бизниса говорио је Вучић, наводећи да му је дозволе за МХЕ дао ДС.

“Једину везу са државом Никола Петровић је имао када му је режим Демократске странке давао дозволе за неке хидроелектране“, рекао је председник државе.

Афера „рекетирања“

Мало људи је знало ко је Никола Петровић док није сео у фотељу директора ЕМС-а. Тачније, све до афере “Прислушкивање” није био спомињан у медијима.

Наиме, 2015. су се у јавности појавили детаљи телефонског разговора тадашњег челника ДС Бојана Пјатића и Лидије Удовички, једне од некадашњих директорки „Континентал Винда“, а у којима се помиње да је Петровић наводно од Удовички тражио два милиона евра како би ветро-парк поменуте фирме прикључио на мрежу ЕМС-а.

Он је тврдио да никад није видео Удовички, а на ту аферу је стављена тачка након што је тестиран на полиграфу, на којем је, наводно, прошао.

Треба подсетити да је директорка „Континенетал Винда“ била садашња премијерка Ана Брнабић.

Новинари “Нове” позвали су Петровића на број познат редакцији, али он до закључења овог броја није одговорио на наш позив и поруку.

Луксузне виле на Дедињу и Кошутњаку

Како је писао КРИК прошле године, Никола Петровић је власник две виле. Једну, површине од око хиљаду квадрата, недалеко од Партизановог стадиона и Куће цвећа, изградио је 2019. Друга се налази на Кошутњаку и води се на име његове супруге. Тај луксузни објекат раније је био у власништву државе и Петровићи су га три године изјамљивали од ДИПОС-а, предузећа за изнајмљивање и одржавање државних непокретности.

Наташа Латковић   Нова

Можда ти се свиди

Оставите коментар