Почетна » Профил Игора Брнабића: Бизнисмен, милионер, премијеркин брат

Профил Игора Брнабића: Бизнисмен, милионер, премијеркин брат

од admin
0 коментар

 Мариника Тепић је претходних месеци јавност обавештавала о великом броју афера, у којима су људи блиски власти из јавних предузећа извлачили огроман новац, као што је било у случају Телекома. Гостујући у јучерашњом “Утиску недеље” Тепић је најавила да ће се и убудуће бавити овим проблемом, а посебно испумпавањем новца из ЕПС, од чега је највише профитирала управо фирма “Асеко”, чији је директор Игор Брнабић.

“Откако је он директор ове фирме, ЕПС је само у последње две године дао 20 милиона евра наших пара. А ЕПС ће сутра додатно да се задужи, јер је пробио све лимите. Да се разумемо, нисмо ми ни против ЕПС-а, Наменске, Телекома… Једноставно, они су све те фирме довели у предстечајно стање. Дакле, откако је Ана Брнабић премијерка “Асеко” је добио 20 милиона евра”, подвукла је потпредседница ССП.

Та сума односи се само на ЕПС, међутим, претходних месеци много се причало и писало о сличним пословима Брнабића, а спомињане су вредности мерене десетинама милиона евра.

Развојни пут Брнабића

Игор Брнабић, старији брат премијерке Ане Брнабић, директор је српског огранка фирме Ассецо СЕЕ. Како су јавно говорили неки од његових сарадника, премијеркин брат је као млад продавац започео каријеру у фирми Пеxим коју су формирали он као мањиски партнер и оснивач Михаил Петрески.

Ова фирма се бавила развојем софтвера и решења за банкарску индустрију и током деведесетих и двехиљадитих су постали доминантна ИТ кућа у овој области. Већинско власништво Пеxим-а, око 60 одсто, су касније продали пољском Ассецу. Игор Брнабић је на место директора огранка за Србију именован у јануару 2016. године – у години када је његова сестра изабрана за министарку за локалну самоуправу.

Последњи посао у ИТ сектору склопљен је за дораду апликације коју је та фирма првобитно и направила. Та дорада коштала је чак 22 милиона динара. Апликацију је требало дорадити због програма подршке привреди који је усвојила влада, а како се у документу који је доспео у посед медија наводи, подразумева усклађивање апликације са функционалностима електронске писарнице. За ову корекцију Ассецо је тражио 22.600.000 динара, а Комисија је од Ассеца тражила да спусти цену, што је фирма одбила.

С обзиром на то да је апликацију, која се већ користи, израдила управо ова фирма, слово закона рекло је да је не може дорађивати било која друга ИТ фирма. Брнабићева фирма тако је добила посао без тендера, а ако су набавке без тендера законски дефинисана ствар, ово значи да ће све будуће послове који такође могу коштати милионе, спроводити управо његова фирма.

Све су прилике да ће тако и бити, јер је Ассецо “искључиви и једини носилац свих права интелектуалне својине на овом програму”, наведено је у уговору који су објавили медији.

6 милиона евра више за годину дана

Посебна занимљивост, која указује да добро пословање ове компаније има везе и са породичним везама директора, јесте податак да је само у 2016. години Ассецо увећао своје приходе за шест милиона евра. Иако је Ана Брнабић раније тврдила да у овоме нема ничег спорног, симптоматично је да је фирма коју води њен брат ове годие (када је она већ била у влади), приходовала 39,6 милиона евра, што је за шест милиона више него годину дана раније.

Занимљиво је и то што су приходи фирме скочили баш у години након сведочења Ане Брнабић у афери “ветропаркови”, где је она стала на страну државе и у октобру 2015. сведочила да врх државног ЕМС који је водио Никола Петровић није рекетирао америчку компанију Континентал винд.

Иначе, Ана Брнабић је истицала да је потенцијални сукоб интереса пријавила Агенцији за борбу против корупције, а сама компанија у неколико наврата је наводила да послује транспарентно и у складу с највишим етичким принципима у свакој земљи у којој су присутни. Истакли су и да учествују на јавним тендерима који имају транспарентне тендерске процедуре, за које постоје закони који их регулишу.

Јелена Јеловац    Нова

Можда ти се свиди

Оставите коментар