Почетна » Савет министара Европске уније расправљао о изборима у Србији

Савет министара Европске уније расправљао о изборима у Србији

од Други Пишу
0 коментар

На иницијативу Немачке, министри држава чланица Европске уније на јучерашњој седници Савета ЕУ расправљали су о изборима у Србији. То је потврдила немачка министарка за Европу Ана Лирман, која је изјавила да ЕУ треба да снажније подржи поштене изборе у државама кандидатима, с обзиром на, између осталог, критике изборног процеса у Србији.

“Позабавићемо се и изборима у државама кандидатима. Ово је врло битна тема јер је то кључни елемент демократије, то је оно што нас разликује од Русије. Због тога, наравно, овде постављамо високе стандарде за кандидате”, рекла је Лирман у свом обраћању медијима пред почетак састанка, пише European Western Balkans.

Она је додала да, нажалост, прошле године развој догађаја није ишао у правом смеру.

“На пример, независни посматрачи попут ОЕБС-а су критиковали изборе у Србији, и зато желимо овде да се посаветујемо како да, као ЕУ, снажније подржимо изборе у државама кандидатима – како политичку вољу за слободним и поштеним изборима, тако и техничку подршку”, рекла је Лирман новинарима пред почетак састанка.

Јуче је у Бриселу одржана седница Савета за опште послове (Генерал Аффаирс Цоунцил – ГАЦ), а главна тема била је припрема редовног самита председника и премијера ЕУ који ће се одржати 21. и 22. марта. У оквиру надлежности Савета за опште послове је и проширење Европске уније, и он доноси обавезујуће одлуке у овој области.

Према дневном ред објављеном на сајту Савета, “избори у државама кандидатима” била је једна од тема у оквиру тачке “други послови”.

Како Еуропеан Wестерн Балканс сазнаје, део дискусије односио се на подршку изборним посматрачима и примени ОДИХР-ових препорука у државама кандидатима.

У обраћању пред састанак Лирман је, такође, рекла да ће тема састанка бити реформа Европске уније у контексту будућег проширења.

“Проширење ЕУ је на дневном реду, и за нас је јасно да је проширење геополитичка неопходност. Али, увећање ЕУ не иде аутоматски. Потребне су реформе и потребно је да се Европска унија за то припреми, зато желимо да на Европском савету у јуну усвојимо амбициознију мапу пута у том правцу”, рекла је Лирман.

Према саопштењу Савета Европске уније, министри су јуче наставили расправу о будућности Европске уније и неопходним реформама у контексту будућег проширења. Белгија тренутно председава Саветом Европске уније.

Министри су, такође, на јучерашњем састанку, наставили са припремом састанка Европског савета, који чине председници и премијери ЕУ, а који ће се одржати 21. и 22. марта. Теме Европског савета биће наставак подршке ЕУ Украјини, безбедност и одбрана, спољни послови, миграције, ситуација на Блиском Истоку, проширење и реформе.

У контексту проширења, председници и премијери пре свега ће се разматрати ситуацију у Босни и Херцеговини, Молдавији и Украјини.

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs, Vesna Lalić/Nova.rs

Еуропеан Wестерн Балканс/Нова

Можда ти се свиди

Оставите коментар