Почетна » Свећља објавио папир, тврди да је доказ о повезаности ВС са групом из Бањске

Свећља објавио папир, тврди да је доказ о повезаности ВС са групом из Бањске

од Други Пишу
0 коментар

Челник косовског МУП-а, Џељаљ Свећља, наставио је да појединачно износи наводне доказе о повезаности државе Србије са сукобима односно, нападом у селу Бањска који се догодио у недељу када је убијен косовски полицајац и више наводних нападача, пише КоССев.

Данас је на свом Фејсбук профилу представио папир који је, како је истакао у опису објаве, потврда коју је Војска Србије дала групи поводом предаје бацача граната, а који је полиција запленила истог дана, пише КоССев.

Свећља је представио папир који личи на листу паковања из сандука, односно наводни документ који је издат са штока војске са ознакама М93, наводи КоССев.

 

На први поглед, фабрички број 201 бацача граната М93 од 33мм, који је на записнику под бројем 59056 сандука, са бројем 4987/1, заведен у наводној листи паковања, поклапа се са ознаком на слици овог оружја, који је Свећља објавио, а за који наводи да је део заплењеног арсенала у Бањској, пише КоССев.

Како пише КоССев, листа паковања садржи три потписа – руководиоца ТМС-а (Одржавање техничких материјалних средстава) са именом „Душко Васиљевић“, рефернта под именом „Раде Ђуровић“ и начелника службе под именом „Дејан Ћентић“, уз наводни печат Министарства одбране Србије.

„Редом се додају докази о званичној повезаности државе Србије и терористичке групе која је извршила убиство полицајца Африма Буњакуа и припрема акције против уставног поретка у циљу дестабилизације Републике Косово. Овај документ је потврда коју је Војска Србије дала групи поводом предаје бацача граната, који је потом запленила Косовска полиција у акцији 24. септембра. Оно што смо у континуитету износили, сада поткрепљујемо неспорним чињеницама и документима да држава Србија политички, финансијски и логистички подржава ове терористичке групе“, навео је Свећља.

Супротно његовим наводима, српски председник Александар Вучић, већ је у недељу увече одбацио сваку повезаност напада у Бањској са државом Србијом и њеним безбедносним институцијама.

Он је био први који је саопштио да се ради о Србима са Севера који су се „побунили јер нису желели да трпе Куртијев терор и насели на његове провокације“.

Косовске снаге претходна три дана заплениле су арсенал оружја за који тврде да је из Србије са процењеном вредношћу од 5 милиона евра, и притом са назнаком да се трага за још оружја, те да о којој се количини ради показује и податак да, како наводе, још увек броје заплењену муницију. Део оружја је пре два дана изложен за медије у бази специјалних полицијских снага у Јужној Митровици.

„Оружје се не може наћи на црном тржишту, то је оружје српске војске, произведено је 2021. Има мина које су произведене 2022. Нису остаци ратова 90-их година. Вредност целокупног оружја је око 5 милиона евра“, казао је управо Свећља јуче за Јуроњуз Албанија.

Двадесет четири возила, махом џипова, укључујући и један чија је вредност незванично процењена на 1,5 милиона евра, два оклопна возила, два квада, углавном напуњени са оружјем, уз другу војну и логистичку опрему је заплењено у Бањској, пише КоССев.

Нека од возила имала су лажне ознаке КФОР-а, а косовске власти су објасниле да их је ова група наводно користила да крстари и уноси оружје на Косово.

„Пушка тешког калибра (30 мм нитро лансер), три комада оружја тешког калибра (гулинов са три цеви), две дуге пушке (митраљези), снајпер (блацк спеар 12,7 мм), минобацач (82 мм), двадесет две дуге пушке (АК 47), једна аутоматска пушка (РПЗ), две пушке, два револвера, ручна бомба, 74 шаржера за (АК 47), девет панцира, радио веза, осам војних торби и шест војних униформи“, био је део изложеног арсенала.

Потом је унутар зидина манастира пронађено оно што је и сама Епархија пре полиције саопштила, да је пронађено неколико комада оружја и панцир.

Полиција је објаснила да су то биле две пушке АК-47, а панцир Косовске полиције, наводно, однешен са лица места места где је 24. септембра у заседи убијен полицијски наредник Африм Буњаку, када се сукоб полиције и наоружане униформисане групе и распламсао, наводи КоССев.

foto Dželjalj Svećlja/Facebook

КоССев/Н1

Можда ти се свиди

Оставите коментар