Почетна » Стаматовић о уласку у Покрет за државу: Свестан сам да пребацивањем сигурних гласова могу да изгубим у Чајетини

Стаматовић о уласку у Покрет за државу: Свестан сам да пребацивањем сигурних гласова могу да изгубим у Чајетини

од Други Пишу
0 коментар

Милан Стаматовић рекао је за Н1 да сматра да би Здрава Србија могла, кроз Народни покрет за државу који ће, како каже, према најавама бити највероватније формиран пре расписивања избора, да се избори за своје циљеве – децентрализацију и регионализацију. Упитан да ли у покрет улази због локалних избора наредне године, каже да дугорочно гледа у будућност и да је свестан да СНС може да пребаци сигурне гласове са друге стране и да изгуби.

Здрава Србија добила је понуду да приступи покрету који формира Српска напредна странка. Напредњаци преговарају са партијама за које претпостављају да могу да допринесу националном јединству и то је био наш основни мотив да прихватимо разговор, каже за Н1 председник Здраве Србије и први човек општине Чајетина Милан Стаматовић, који је у суботу у Шапцу присуствовао обележавању 15 година од оснивања СНС.

Догодине у априлу су локални избори у Чајетини. На питање да ли се на овај потез одлучио јер се плаши да би изгубио Чајетину, каже да не сумња у то.

„Али ако су подељене сада општине, па за март када падају редовни избори, остане 70 општина, СНС може, с обзиром на своју позицију, да пребаци добар део бирача у Чајетину и да на тај начин победи. Што је потпуно легитимно. Неке сигурне гласаче можда из Ужица или из неке друге стране, може да пребаци у Чајетину и да ви уз добру подршку својих грађана – можете да изгубите због људи који су дошли са стране. И зашто ми мало дугорочно гледамо напред у будућност, шта би се десило да ми као једина локална самоуправа будемо противник једној машинерији која има све полуге власти да нас просто одува са политичке сцене“, навео је Стаматовић.

Неке критике уродиле плодом, борба за децентрализацију кроз покрет

Стаматовић је за Н1 рекао да је он одговоран човек и да нема право да се понаша као већина његових колега из опозиције који немају неке озбиљне функције и могу да причају шта хоће.

„Ја сам критиковао неке лоше потезе Владе и министара и у тим мојим критикама и опредељењу да променимо нешто смо и успели. Евидентно је да је та гондола профункционисала, а оно што је најбитније тај неодговоран министар није више на тој функцији“, рекао је Стаматовић.

Сада предстоје избори, политичка сцена у Србији се препакује, наводи он и додаје да најјачи гледају како да свој успех увећају и свој проценат поправе, а наравно и опозиција.

„Ја нисам у истој позицији као моје колеге из опозиције, ја водим једну локалну самоуправу и не могу неодговорно да се понашам. Ако вам неко понуди да решите нека питања и каже да је погрешио у неким својим дотадашњим одлукама и понуди вам сарадњу да као критичар уђете у ту борбу и пробате то да промените… Ја сам човек који критикује и ради“, навео је.

На питање репортера Н1 да ли је тадашње појављивање Александра Вучића на отварању гондоле 2021. практично значило да би у перспективи могли да буду заједно, Стаматовић подсећа да је тада рекао да је то почетак дијалога између власти и опозиције.

„То се и десило у нашем случају, да смо кренули у један дијалог и неодговорно би било са моје стране – ако сам нешто критиковао, а сада то друга страна прихвати, а ја да кажем – е ја се сада не слажем с тим. Морамо да превазиђемо неке личне сујете и проблеме које смо раније имали. Сматрам и себи сам постављао питање – како ја могу да помогнем и да будем од користи својој држави. На овај начин сматрам да је најбоље да пробамо кроз један политички компромис да решавам нека питања. За нас су као Здраву Србију битна питања – децентрализација и регионализација. Сматрам да као део овог покрета могу да решим та питања и да се ухватим у коштац са важним, националним питањима“, навео је Стаматовић за Н1.

Он каже да најаве указују да ће се тај покрет формирати пре расписивања избора, а уколико до тога не дође, то је друга тема за размишљање – да се преговара о новим односима у политичким дијалозима.

На констатацију да се помиње да су им понуђени мандати да буду међу првих 100 на тој листи, каже да то није тачно и да о томе нису причали. „И у ранијим коалицијама нисмо били политички трговци, да тргујемо мандатима и функцијама, већ просто препознајемо само једну жељу и могућност како да будемо од користи својој држави. Мислим да то на овај начин можемо“, додао је.

Упитан о томе што је краљевачки градски одбор цео изашао из Здраве Србије, каже:

„Наравно да су сви људи који су радили са нама су квалитетни и за поштовање… Можда они неке личне ствари на локалу не могу да превазиђу, као што ми функционери морамо да се одрекнемо личних сујета и да гледамо шта је општи интерес. Ја сам се определио за интерес локалне заједнице и наравно за опште, државне и националне интересе. Надам се да ће ти људи који су разочарани напустили те одборе, касније се прикључити Здравој Србији, када виде да имамо јасан пут и циљеве и да нећемо од тога ни за један милиметар одступити. Програм Здраве Србије није ни једним потезом власти није сада нарушен. Ми се залажемо за очување Косова у границама Србије, да се не уводе санкције Русији, ова власт до сада није то урадили, иако смо ми некад у то сумњали. Али време је показало и нас демантовало. Залажемо се за децентрализацију Србију и регионализацију“.

Foto Printskrin

Ј.П.П.   Н1

Можда ти се свиди

Оставите коментар