Почетна » Тужилаштво не реагује на открића из „Пандориних папира“, али се јавно обрачунава са колегама који сматрају другачије

Тужилаштво не реагује на открића из „Пандориних папира“, али се јавно обрачунава са колегама који сматрају другачије

од admin
0 коментар

 

Миловановић је коментаришући откриће КРИК-а да је Мали био власник 24 стана у Бугарској изјавио за Бету да тужилаштво треба да ради проактивно, да након медијских написа може и мора да се заинтересује и да евентуално покрене поступак против Малог. Навео је и да је у оваквим случајевима кључна Управа за спречавање прања новца, и да би, с обзиром да њом преко министарства руководи Мали, тужилац могао да је прескочи и документацију прибави путем међународне правне помоћи.

Ова његова изјава засметала је Вишем јавном тужилаштву, судећи по наводима из њиховог данашњег саопштења.

„Остаје енигма да ли је ова исхитрена изјава младог колеге, која је дата без било какве претходне провере релевантних информација резултат недовољног искуства или говори о његовој жељи за личном промоцијом, што не би било делотворно у односу на сврху и значај оваквих поступака“, поручили су из Вишег тужилаштва наводећи да им „није јасан смисао текста” који је објавила Бета.

У истом саопштењу тужилаштво је навело да је током 2017. године већ проверавало извештај о имовини и приходима Малог који им је доставила Агенција за спречавање корупције, и да тада није било доказа да је он прекршио закон. Додали су и да ће, уколико буду располагали новим релевантним доказима, исте узети у разматрање.

Нова документа до којих су новинари КРИК-а дошли у међународном истраживању „Пандорини папири“, а која доказују да је Синиша Мали несумњиво био власник 24 стана у Бугарској – нису довољни за тужилаштво да реагује.

КРИК је, подсетимо, још 2015. године открио да је Мали купио 24 луксузна стана на обали Црног мора у Бугарској – 23 апартмана је купио као директор две офшор фирме са Британских Девичанских Острва, а један на своје име.

Агенција за спречавање корупције је након КРИК-овог открића покренула поступак против Малог, а извештај са налазима до којих је дошла проследила је Вишем тужилаштву. У том извештају изразила је сумњу да је Мали учествовао у прању новца, а до сличних налаза дошла је и Управа за спречавање прања новца – утврдила је да је Мали био умешан у сумњиве трансакције.

Тужилаштво је, међутим, случај затворило тврдећи да Мали није извршио кривично дело из њихове надлежности. Случај је потом проследило Првом основном тужилаштву, које је проверавало само да ли је Мали Агенцији пријавио сву имовину, а поступак је окончало опортунитетом – Мали је уплатио 200.000 динара у хуманитарне сврхе како би избегао кривично гоњење.

Јелена Радивојевић   Крик

Можда ти се свиди

Оставите коментар