Почетна » Је л’ хоћемо на Европско? Хоћемо и морамо: „Орлови“, покажите нам да можете

Је л’ хоћемо на Европско? Хоћемо и морамо: „Орлови“, покажите нам да можете

од Други Пишу
0 коментар

„Какав бараж? Не размишљам о баражу, наш циљ је да идемо у Немачку. Ја ћу да их одведем на Европско првенство, ту нема приче“, рекао је селектор Драган Стојковић пре годину дана и недавно пред пут у Будимпешту

Фудбалери Србије у суботу (20.45) гостују Мађарској у квалификацијама за Европско првенство. Ако знате како почиње позната игрица „ГТА Сан Андреас“, онда знате и за „мим“ кад Си Џеј, главни лик, креће са улице и каже: „Ах, сх**, хере wе го агаин“. У преводу би то значило једну ружну реч коју мање-више сви знају, па онда и уздах: „Идемо из почетка“.

То је оно што могу да кажу и фудбалери Србије, који ће у суботу на „Пушкаш арени“ у Будимпешти играти вероватно пресудни меч за директан пласман на Европско првенство наредне године. Пре две године су били у сличној ситуацији и кад су путовали у Лисабон на ноге Португалу, где су такође имали пред собом задатак „победи или иди кући“, и буквално и фигуративно.

Сада ствари нису толико драматичне, али неке паралеле могу да се повуку. И тада и сада смо играли у гостима, битне утакмице где су бодови велики као кућа и „хлеб наш насушни“. У оба случаја је улог био одлазак на велико такмичење.

Табела можда говори да су Србија и Мађарска са по десет бодова изједначене, али Мађари имају меч мање што им још увек даје бар зрно предности. Можда је чак важност ове утакмице већа од оне у Лисабону, понајмање јер смо у Београду поражени од Мађарске са 1:2 пре само месец дана. Овде се, чим су извучене групе, очекивало да будемо лидери групе Г, тамо против Португала то баш и није било баш тако.

Зато се толико и распреда о лисабонској ноћи, где смо победили репрезентацију која није безвезе била првак Европе 2016. и већ дуго је конкурент за нокаут фазе и завршнице где год да заигра. С Португалцима смо играли 2:2 на „Маракани“. Српски фудбалери су били мотивисани у другом полувремену против Португала као ретко кад и надокнадили су минус у утакмици у којој је Кристијано Роналдо бацио капитенску траку, бесан на судије због непризнатог гола у надокнади.

Та иста срчаност нам је потребна и на „Пушкаш арени“, било да Пикси изведе четворицу у одбрани, или остане са тројицом, чега се до сада држао. Било да изађе са једним у шпицу или са двојицом. То је мање важно од енергије и страха који фанатичним приступом утерујете противнику страх у кости. „Орлове“ је у Београду пратила тишина, овде ће их пратити бука десетина хиљада Мађара.

Зато нема много простора да се разбија глава како ћемо и шта ћемо, мора да се победи да би се судбина „орлова“ задржала у нашим рукама. Ако нећемо после да гледамо ка небу и молимо се да остали штрпну неки бод Мађарима, док ми пољуљаног самопоуздања грицкамо нокте и пред Црну Гору, онда су три бода императив.

Исто су рекли и фудбалери и селектор Драган Стојковић Пикси. Он је чак у два наврата и у нешто измењеном контексту, поновио ону, сад већ чувену реченицу: „Како, бре, евентуално, ми морамо у Катар“, пре пута у Лисабон. Прво је рекао да не размишља о баражу октобра прошле године, него само о директном пласману у Немачку.

„Какав бараж? Не размишљам о баражу, наш циљ је да идемо у Немачку. Не размишљамо о трећем месту, већ желимо да Србија буде на Европском првенству после 24 године. Све респектујемо, али највише нас саме… Хоћемо и можемо да се пласирамо не Евро. Да ли ћемо отићи – отићи ћемо и то је то“, рекао је пре годину дана. Пред одлазак у Будимпешту поновио је готово исто и још једном бацио коцку на којој чека шестицу.

„Ја ц́у да их одведем на Европско првенство, ту нема приче, осец́ам се боље и мотивисаније него пре месец дана иако то никог не интересује. Та једна празнина и кад си под казном да играш најважнију утакмицу без публике то је осец́ај који не бих желео да имам више“, подвукао је Стојковић.

Ако заиста чврсто верује у одлазак на Европско првенство већ годину дана, онда нема разлога да му и ми не верујемо – само што то мора да покаже и на терену.

Па, „орлови“, покажите да хоћете и можете у Немачку.

ГРУПА Г

Субота:

Бугарска – Литванија 18.00

Мађарска – Србија 20.45

Уторак:

Србија – Црна Гора 20.45

Литванија – Мађарска 20.45

Foto: Srđan Stevanović/Starsport

Нова спорт Милош Љубисављевић

Можда ти се свиди

Оставите коментар