Почетна » Роквић: Сумњамо да се деца из Србије отимају из хранитељских породица и продају странцима, поднете кривичне пријаве против одговорних

Роквић: Сумњамо да се деца из Србије отимају из хранитељских породица и продају странцима, поднете кривичне пријаве против одговорних

од Други Пишу
0 коментар

Испред вас данас стоји породица која је жртва и пример како изгледа када се систем који не функционише и појединци огрезли у корупцији најбруталније сломе на онима који су најнезаштићенији, а то су деца, рекла је потпредседница Народног покрета Србије (НПС) и народна посланица Ивана Роквић поводом одузимања деце из хранитељских породица због иностраног усвајања.

,,Данијела и Сретен Којић из Јадранске Лешнице у својој очајничкој борби да задрже децу коју су одгајали постали су жртве система. Данас смо поднели кривичне пријаве против неколико лица за које основано сумњамо да су учинили неколико кривичних дела, пре свега коруптивних и злоупотребили службени положај”, нагласила је Роквић, саопштено је из НПС.

Она истиче да испред ове организоване групе која се већ годинама бави одузимањем деце из хранитељских породица, а онда их даје на инострано усвајање, стоје два имена против којих су поднете кривичне пријаве – Нада Секулић, супервизор у Центру за породични смештај и усвајање и Јелена Гољић, социјална радница у озлоглашеном Центру за социјални рад Обреновац.

,,Породица Којић ми се обратила и испричала свој случај. И ја сам мајка и овај случај ме је потресао и разорио на личном нивоу. Замислите да дете учите да хода, говори, воли, пише, гледате га из дана у дан, а онда једног дана неко дође и каже да вам узима дете и да оно мора за Шведску. Њима су социјални радници непрестано долазили, претили кривичним пријавама, доводили марицу, претили затвором уколико девојчицу Кристину стару шест година, која је била код њих, не буду послали у Шведску”, казала је она.

Према њеним речима, породицу су терали да лажу девојчице како их њихови биолошки родитељи чекају у Шведској, како је тамо све лепо и дивно, као и да НПС од свог оснивања указује на да институције не раде свој посао и да је посао народних посланика да се преко њих чује глас народа, обичних људи, као што је породица Којић.

,,Питамо се шта раде социјални центри у овој земљи, као и социјални радници чији је посао интерес деце и одбрана људских права. Уместо тога баве се заштитом својих сопствених интереса. Породица је прошла пакао и на крају су им буквално отели децу из загрљаја. Тортура је почела када је породица изразила жељу да девојчице усвоје. Социјални радници и супервизори су им рекли да су закаснили. То је лаж”, додала је она.

Роквић наглашава да је тиме прекршен Породични законик, члан 99, став 2 и додаје да су тужилаштву предати докази колико је девојчица Кристина била интегрисана не само у породицу, већ и у средину у којој је живела.

,,Ту су писма њених другара и извештаји учитеља из којих се види колико је била вољена. Она је сада у Шведској, иако не зна ни реч шведског и енглеског језика. Предали смо тужилаштву све исказе које имамо и комплетну документацију. Захтевамо хитно реаговање тужилаштва и привођење одговорних лица правди. НПС инсистира да институције и запослени раде свој посао. У фебруару је директорка Коморе за социјалну заштиту изашла у јавност са податком да у овом тренутку 726 породица чека на усвајање, од којих су неке чак од 2006. године на списку и чекају”, додала је она.

Роквић каже да је заштитник грађана одговорио на овај случај рекавши да не види никакве пропусте и навео да су контактиране 34 породице које су потенцијални усвојитељи и додаје да тек када се исцрпе сви механизми и контактирају сви потенцијални усвојитељи, тек онда се траже инострани, чиме је такође прекршен закон.

,,Највише је страдала породица Којић. Била сам у њиховој кући и соба у којој су живеле девојчице је нетакнута. Њихове ствари и даље стоје у орману и чекају да се оне врате, чак је и Плазма поједена до пола остала на столу. Социјалне раднике то не занима. Само су инсистирали да је девојчица Кристина обећана страним усвојитељима. До сада су нам се обратиле три породице, од којих су две из страха желеле да остану анонимне”, рекла је Роквић и додала да се нада да ће се стати на пут овоме.

Породица Којић је истакла да су девојчице код њих биле осам година и да су их гледали као своју децу и додају да је њихова једина жеља да се деца врате, као и да су све време молили да девојчице остану код њих, да им је све време прећено одузимањем, а да ако буду сарађивали биће им додељено ново дете.

,,Нудили су нам другу децу ако им дамо Кристину. Говорили су да је све строго поверљиво и да никоме не смемо о овоме да причамо. Многи људи су ово доживели. У 22.30 часова, 4. јануара дошла је полиција да нас ухапси. Сутрадан смо саслушани у СУП где нам је речено да не постоји никакав проблем. Деца су разговарала и са полицијским психологом. Ми смо пуштени кући, а деца су задржана”, додао је он.

Он истиче да је растанак био веома тежак, као и да су сазнали да су 6. марта Кристину послали за Шведску и додаје да до сада нису успели ништа да ураде, док се нису обратили НПС и да се надају да ће правда бити задовољена.

Konferencija za novinare poslanice Narodnog pokreta Srbije Ivane Rokvić Foto:Marko Dragoslavić/FoNet

Нова.рс

Можда ти се свиди

Оставите коментар