Почетна » СЛИКУ КОГ ПРЕДСЕДНИКА ДРЖИТЕ НА ЗИДУ? Тита, Милошевића, Николића, Путина или можда ОБАМЕ?

СЛИКУ КОГ ПРЕДСЕДНИКА ДРЖИТЕ НА ЗИДУ? Тита, Милошевића, Николића, Путина или можда ОБАМЕ?

од admin
0 коментар

Срби су склони да верују у своје идоле, а њихове слике често стављају на зидове, како би у њих гледали сваки дан, ово је прича о овом култу

Срби су кроз историју често мењали своје идоле, а идеале судећи по томе као да никада и нису имали, те су тако прво са својих зидова после Другог светског рата скинули иконе и на њих ставили слику Јосипа Броза Тита и Стаљина, касније је “друг” из СССР-а отпао, Тито је остао, њега је заменио Слободан Милошевић, затим смо се поново сетили ИКОНА и СВЕТИТЕЉА (има и оних који их никада нису скидали са зидова). Телеграф.рс вам доноси причу о култу стављања слике СВОГ БОГА на зид!

Култ качења слике на зид је веома стар и о њему се може много научити у књизи “Теорије културе”, професорке са ФПН-а Ратке Марић у којој се између осталог (у преведеном занчењу) каже да су људи увек имали своје идоле чије су слике стављали на зидове како бих стално гледали. Да ли је то случај у Србији или је ствар потпуно другачија?

Срби су након ослобођења Србије од Турака на зидове својих институција качили фотографије својих владара, а није редак био случај да су многе слике Обреновића и Карађорђевића завршавале поред икона светитеља у кућама.

Foto: Tanjug/Srđan Ilić

Након Другог светског рата, када је комунизам рекао да “БОГ НЕ ПОСТОЈИ”, слике светаца и владара замењене су сликама Јосипа Броза Тита, Лењина и Стаљина, али оног тренутка када је Тито рекао НЕ Русији другови Лењин и Стаљин нису више били другови и завршили су у подрумима или на смећу, МАРШАЛ је остао.

Foto: Profimedia

Да је слика друга Тита и данас посебно популарна у Србији доказује и пример Драгана Камаљевића (53) из рудничког села Драгољ, који према сопственим речима 29. новембар, када се у СФРЈ обележавао Дан Републике, слави као крсну славу уместо Светог Николе, а слику Броза држи и даље на зиду.

Foto: Arhivska fotografija

Када се Титова Југославија распала, на зидовима су се појављивале разне фотографије, попут Драгољуба Драже Михаиловића или Слободана Милошевића, а колико су Срби склони идолима, говори и надимак СЛОБО ЈАБУКО који су лидеру СПС грађани певали после митинга на Газиместану.

Foto: YouTube / Prostorni Aktivista

Данас Срби имају разне идоле у које верују, па ћете тако, ако шетате например “БУВЉАКОМ” на Новом Београду моћи да видите да људи на зидовима својих тезги или локала држе слике председника Русије Владимира Владимировича Путина, а времена заслепљености политичким лидерима, чије су фотографије или слике красиле зидове канцеларија председника или службеника у државним институцијама, чини се данас да су давно прошла.

Foto: Tanjug/AP

Ипак, да подсетимо да је и даље на снази наредба Министарства спољних послова, а по налогу кабинета председника Републике, амбасадама и конзулатима Србије да на видна места истакну фотографије председника Томислава Николића.

Foto: Tanjug/Rade Prelić

Да је култ слика на зидовима остао и да је јак у Србији сведочи и чињеница по којој сваки дечак у Србији у својој соби има фотографије Ђоковића, Роналда, Месија, а девојчице својих музичких идола. Које слике ви качите на зиду?

Д. Злојутро    Телеграф

Можда ти се свиди

Оставите коментар