Почетна » Иницијатива А11: Део Рома у Београду био жртва злоупотребе података, за коју нико није одговарао

Иницијатива А11: Део Рома у Београду био жртва злоупотребе података, за коју нико није одговарао

од Други Пишу
0 коментар

Иницијатива за економска и социјална права А 11 саопштила је да велики број Рома у Србији и даље живи у неформалним насељима, без личних докумената, да је половина те националне мањине без формалног образовања, а да су посебно угрожене жене које се често налазе у раним браковима.

Поводом Међународног дана Рома, који се обележава данас, А11 је навела и да је део Рома у Београду био жртва „масовне злоупотребе“ њихових података, због фиктивне пријаве да су запослени у неким фирмама, због чега су губили право на социјалну помоћ и друга права која имају материјално угрожени.

„Десетак Рома и Ромкиња из насеља ‘Вука Врчевића’, код Панчевачког моста, били су мета преваре појединаца када су им 2022. године узете личне карте ради фиктивних пријава на радна места. Због ових тешких злоупотреба, они месецима нису могли да остваре права из социјалне заштите – изгубили су новчану социјалну помоћ и здравствено осигурање, док су поједине фирме преко којих су фиктивно ‘радили’ и даље активне“, наводи се у саопштењу.

Иницијатива А 11 наводи да су преварени Роми углавном били пријављени као комерцијалисти у одређеним приватним фирмама са седиштима широм Србије.

„Било је и возача камиона, али свакако су то послови који нису имали никакве везе са њима, њиховим квалификацијама и потребама. О свему је упозната полиција и ови злоупотребљени и преварени грађани су саслушани, али случај није даље нигде отишао, нити је било комплетне истраге“, наводи се у саопштењу.

Иницијатива А 11 закључује да је реч о масовном кршењу закона, где је могуће да је у питању коришћење субвенција за запошљавање теже запошљивих група, попут Рома, или коришћење могућности да се зарада исплати „на руке“ овим имагинарним запосленима, где је могло да дође и до „прања новца“, без икаквог писаног трага.

Shutterstock / Brum

Бета/Н1

Можда ти се свиди

Оставите коментар