Почетна » У Баточини не важи наредба министарства о ограничењу и забрани кретања

У Баточини не важи наредба министарства о ограничењу и забрани кретања

од admin
0 коментар
naredbabat

 Наиме, министар унутрашњих послова, уз сагласност министра здравља, донео је наредбу, објављену у Службеном гласнику, о ограничењу и забрани кретања лица на територији Републике Србије. Према тој наредби, ради сузбијања и спречавања ширења заразне болести Цовид-19 и заштите становништва од те болести, забрањује се кретање на јавним местима, односно ван станова, просторија и објеката за становање у стамбеним зградама и изван домаћинства (окућница), и то:

1) лицима са навршених 65 и више година живота – у насељеним местима преко 5000 становника;

2) лицима са навршених 70 и више година живота – у насељеним местима до 5000 становника

Такође, забрањује се свим лицима излазак ван станова, просторија и објеката за становање у стамбеним зградама и изван домаћинства (окућница), у времену од 17 до 05 часова, осим суботом када забрана траје од 15 до 03 часова и недељом када забрана траје од 15 до 05 часова.

Насупрот овој наредби која важи за територију целе Србије, општина Баточина је ипак донела сопствену наредбу где ипак дозвољава од 05-20 часова кретање путем и боравак на отвореном ради обављања пољопривредних радова свим лицима, без обзира на старост, уколико за превоз и рад користе трактор или другу пољопривредну машину намењену за обављање пољопривредних радова.

Наредба је издата 23. марта 2020. године и заведена је под бројем 217-13/20-01.

 naredbabat

Због ове наредбе грађани СО Баточина обратили су се нашој редакцији са питањем шта од наведених мера, односно наредби да поштују. Како кажу, с једне стране постоји забрана кретања на територији Републике Србије, а с друге општинска наредба Кризног штаба Баточина која се не подудара са републичком. Сходно томе, како кажу мешани Баточине за Жиг инфо, плаше се да их полиција не заустави не наплати казне које су прописане за кршење наредбе министра унутрашњих послова.

Из општине Баточина за Жиг инфо ипак поручују својим мештанима да дата наредба кризног штаба је важећа и да слободно поступају по њој, без страха да ће их ико казнити.

– Тачно је да постоји наредба по којој мештани са подручја СО Баточина могу да се крећу од 05-20 часова ујутру, нема границе у смислу старости али морају да буду на тракторима или било којим другим пољопривредних машина и то без посебних дозвола. Мештани не треба да брину да ће бити кажњени или да ће сносити икакве последице ако се придржавају оног што је наведено у наредби, каже Јелена из кол центра СО Баточина.

 

За Жиг инфо:
Жељко Маторчевић

Можда ти се свиди

Оставите коментар