Почетна » Вршњачко насиље у Врбасу: Девојчицу понижавају због ромског порекла

Вршњачко насиље у Врбасу: Девојчицу понижавају због ромског порекла

од Други Пишу
0 коментар

Ученици 8. разреда ОШ „Петар Петровић Његош“ у Врбасу другови из разреда су ових дана, због њеног ромског порекла, „поклонили“ парче жице уз речи: „Твоји свакако скупљају бакар, па да допринесемо“.

Њени родитељи се надају да се нешто слично неће поновити до краја школске године, иако стрепе шта ће бити на прослави мале матуре, преносе Новости.

„Свима нам је тешко због свега што се догодило. Све смо одрадили да буде добро. Требало би из нашег суочавања са родитељима да се чује истина, да се каже како је све текло“, рекла је, за „Новости“, директорка ОШ „Петар Петровић Његош“ Славица Гвозденовић.

„Вређање је почело у октобру прошле године, кад су први пут почели да јој спомињу бакар, а то се појачало и у марту, уз добацивање да је Циганка. Њен разредни старешина покушао је да је смири тако што ју је загрлио и рекао: ‘Заједно ћемо ти и ја да продајемо бакар, од тога има пара’. Овог месеца, кад су јој предали жицу, толико се потресла да није хтела да иде у школу“, прича мајка.

Девојчица је доживела непријатност и 8. априла, кад јој је једна ученица пришла и честитала рођендан. Она се зачудила и рекла да јој није рођендан, на шта је добила одговор: „Шта се правиш луда, данас је Дан Рома“. Отац каже да се његова девојчица после тога склонила и плакала.

Разредни је, на очеву молбу, разговарао са ђацима који су исмевали другарицу, а после случаја са бакарном жицом на разговор је позвао и њихове родитеље.

„Провоцирање је сад престало, али је дружење завршено. Сви су је одбацили, остала јој је у одељењу само једна другарица“, каже мајка.

„Мајка дечака који је донео жицу, а и сам је био жртва вршњачког насиља, извинила се и рекла да се то више неће поновити. Дечак, који је требало да јој буде пратња на матури, отказао је то, уз неумесну шалу да се плаши да ће она, ако успут види туђ бицикл, отрчати да га украде. Његов отац је на састанку рекао да му ништа не може“, огорчена је девојчицина мајка.

Девојчици ће на малој матури пратња бити њен разредни старешина.

Foto: Pixabay

021.рс

Можда ти се свиди

Оставите коментар