Почетна » Данас је референдум, ако на њега излазите – ово морате да знате

Данас је референдум, ако на њега излазите – ово морате да знате

од admin
0 коментар

 

Пуно забуна створио је референдум који се дешава „кад му време није“. Само нешто више од два месеца пред изборе, у тренутку када имамо највећи број заражених и готово једнопартијску скупштину, долази до уставних промена које разумеју углавном стручњаци, али чак ни они нису сагласни у оцени да ли су промене добре или не.

Не треба ни заборавити да је референдум настао након таласа протеста и демонстрација на улицама, а утисак је да за његов исход нису нарочито заинтересовани ни власт, ни опозиција.

У сваком случају, данас ће се мењати део устава који се односи на правосуђе, према којем ће се бирање судија и тужилаца потпуно изместити из Народне скупштини, чиме ће барем формално бити смањен политички утицај на судску грану власти.

Промене се доносе због усклађивања са прописима ЕУ, а битно је истаћи још једном да се оне не односе на Рио Тинто, Косово или неко друго горуће питање у земљи.

Уколико промене буду прихваћене, судије (редовних и виших судова) и тужиоце бираће Високи савет судства и Високи савет тужилаца. Струка је подељена по питању тога да ли су промене добре или – један део стручњака каже да је ово начин да се иде у корак са променама, те да ће независност судске власти бити већа. Са друге стране, постоје стручњаци који упозоравају да би се овако само затворио круг људи који одлучују, а који су постављени према старом систему у коме су их поставиле партије. Због тога не постоји никаква гаранција да ће радити независно и објективно.

Гласачи могу гласати на својим бирачким местима до 20 сати, када се она затварају, а право да гласају имају сви грађани старији од 18 година коиј су уписани у бирачки списак. Право гласа неће имати грађани Србије који живе на Косову, јер је скупштина Косова донела резолуцију којом се забрањује референдум на овој територији.

О исходу референдума одлучиће проста, односно релативна већина грађана, што значи да више нема цензуса од 50 одсто.

РИК: Ако неко није добио позив за референдум, може да гласа

Председник Републичке изборне комисије (РИК) Владимир Димитријевић изјавио је јутрос да је у 7 часова на 8.179 места почело изјашњавање грађана на референдуму о измени Устава у правосудном делу.

Димитријевић је за РТС рекао да је гласање почело и на 29 места у Заводима за извршење заводских санкција, и додатних десет места за гласање у иностранству.

Како је навео, коначан број гласача који је утврдила РИК, је 6.510.323, а грађани могу да гласају само на оном бирачком месту на којем су уписани у извод из бирачког списка.

„Ако неко није добио позив ипак може да оствари своје право да се изјасни на референдуму јер је позив само помоћно средство које служи бирачком одбору да лакше пронађе бирача у изводу из бирачког списка“, рекао је Димитријевић.

Он је рекао да РИК донео посебно упутство како би могло да се безбедно гласа у време епидемије короне, укључујући и заражене вирусом.

Данило Савић   Нова

Можда ти се свиди

Оставите коментар