Почетна » БИРН: Радоичићева група користила нове метке и ремонтоване мине из Србије

БИРН: Радоичићева група користила нове метке и ремонтоване мине из Србије

од Други Пишу
0 коментар

Муниција коју су чланови наоружане групе користили током сукоба у Бањској произведена је у српској фабрици Белом 2022, а минобацачке мине и зоље су ремонтоване у државним заводима 2018. и 2021, показује истраживање БИРН-а

Председник Србије Александар Вучић и Влада Србије негирали су било какве везе са групом под вођством Милана Радоичића која је у раним јутарњим сатима у Бањској на северу Косова 24. септембра убила косовског полицајца, а затим се забарикадирала у манастиру Бањска. Према званичним подацима, убијена су тројица наоружаних нападача.

Косовска влада тврди да Радоичићева умешаност јасно показује да је група имала подршку Београда. Радоичић је преузео одговорност на себе и одбацио тврдње да је имао подршку институција државе Србије.

Међутим, истраживање БИРН-а базирано на анализи фотографија и видео снимака оружја које је објавила косовска полиција, као и на интервјуима са стручњацима за наоружање, показало је да је део заплењеног оружја, које је користила Радоичићева група, прошао кроз систем државе Србије у неком тренутку у претходних пет година.

Новинари БИРН-а бавили су се анализом наоружања са ког је било могуће прочитати ознаке, утврдивши место производње или ремонта, као и тип наоружања и годину производње.

Међу заплењеним оружјем налазе се меци калибра 7,62×39мм за аутоматске пушке произведени у фабрици Белом у Ужићима – и то 2022. године.

Минобацачке мине и М-80 зоље, које је косовска полиција запленила, ремонтовани су 2018. и 2021. године у Техничком ремонтном заводу у Крагујевцу, док је аутоматски бацач граната М93 у неком моменту био у Техничком ремонтном заводу у Чачку.

БИРН је идентификовао и МРУД, противпешадијске мине распрскавајућег усмереног дејства, какве Србија иначе има у својим војним магацинима.

Стручњаци са којима су разговарали новинари БИРН тврде да је ово оружје до Бањске могло да стигне на неколико начина: или је украдено из државних складишта, или је продато приватним трговцима оружјем који су га затим дали или продали Радоичићу – или да му је пак неко из државног врха предао оружје.

Председник Војног синдиката Новица Антић сматра да је оружје највероватније украдено из војних залиха или продато приватним трговцима оружјем у Србији који су га потом препродали Радоичићевој групи.

„Ја лично не верујем да је војска то оружје дала директно Радоичићевој групи, већ да је он до њега дошао на неки заобилазни начин. Дакле, или су украдени или им је оружје стигло преко приватних трговаца оружјем,“ каже Антић за БИРН.

Он наглашава да то не искључује могућност да су неки државни званичници умешани, већ да Радоичићева група није добила оружје од званичних „војних јединица“.

Војни аналитичар Александар Радић, каже да је тешко замислити да би неко могао да се дочепа такве количине тешког наоружања без сарадње званичника државе Србије.

„Србија има строгу контролу над извозом и није реално да су приватне компаније добиле сертификате крајњег корисника за, рецимо, неке афричке земље, а затим од тога узели пушке да би их дали Радоичићевој групи.“

Одговарајући на оптужбе да је наоружана група користила оружје произведено у Србији, министар одбране Милош Вучевић је изјавио да то не доказује ништа, истичући да и косовска полиција користи оружје произведено у Србији.

До објављивања овог текста Министарство одбране није одговорило на питања БИРН-а о конкретном оружју које смо анализирали.

Foto FoNet/AP

БИРН/Н1

Можда ти се свиди

Оставите коментар